Τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή τίμησε η Κοινότητα Ζωοδόχου Πηγής Μπρονξ

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα «Μνήμες, Ήχοι και Ζωή» διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου η Κοινότητα της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρόνξ.

Πρωταγωνιστές της βραδιάς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ της η ομογενειακή ιστοσελίδα «Αναμνήσεις», ήταν η τέταρτη γενιά των ιδρυτών της Ζωοδόχου Πηγής, οι οποίοι έφτασαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία και δημιούργησαν την εκκλησία για να τους θυμίζει την ομώνυμη στο Μπαλουκλή.

Πέρα από τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες, η εκδήλωση η οποία διήρκεσε πάνω από δυόμιση ώρες και ήταν εξ ολοκλήρου στα ελληνικά, συνδύαζε τη μουσική και τον χορό από τις χαμένες πατρίδες με τις εικόνες από τη Μικρασιατική Καταστροφή και, στη συνέχεια, την προσφυγιά όπου οι πρόσφυγες μεταλαμπάδευσαν τα στοιχεία του πολιτισμού της γενέθλιας γης.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στις παραδόσεις, στους ήχους και την ζωή των Μικρασιατικών και είχε ως πρωταγωνιστές μαθητές του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, ενώ ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση με την συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής.

Στην γιορτή παρέστησαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Ν.Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Θεόδωρος Παυλάκος και πλήθος ομογενών.

Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη
πηγή : Anamniseis.net

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος