Σύσφιξη σχέσεων των Ελλήνων γιατρών της Διασποράς στο 1o Παγκόσμιο Συνέδριο στη Μελβούρνη, 17-19 Νοεμβρίου

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου στη Μελβούρνη το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελλήνων Ιατρών και Βιοεπιστημόνων της Διασποράς, στο οποίο συμμετείχαν επιστήμονες  από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και από ολόκληρο τον κόσμο. Στόχος του Συνεδρίου που διήρκεσε από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου ήταν η  σύσφιξη σχέσεων και η συνένωση των δυνάμεων του ιατρικού κόσμου καθώς και η στενή συνεργασία όλων των Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων της Διασποράς. 

Το τριήμερο συνέδριο διοργάνωσαν το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών και η Ελληνική Ιατρική Ένωση Αυστραλίας, με τη συμμετοχή των ανά τον κόσμο Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων των αποδήμων, ενώ τη φιλοξενία είχε αναλάβει  η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς σημαντικών δράσεων και διεθνών επαφών  του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, το οποίο έχει θέσει ως στρατηγικό του σχέδιο, η Ελλάδα, η χώρα του Ιπποκράτη, να γίνει ένα διεθνές επιστημονικό κέντρο και οι ιατρικές σχολές ανά τον κόσμο να διασυνδεθούν με την Ιπποκράτεια Ιατρική Φιλοσοφία και Ηθική. 

Το κεντρικό θέμα των συναντήσεων την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, ήταν η παροχή κοινωνικής βοήθειας του πιο ευάλωτου πληθυσμού της κοινωνίας που ασχολούνται οι οργανισμοί Κοινωνικής Πρόνοιας Fronditha Care και Πρόνοια. Οι συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές μιας και οι οργανισμοί μοιράστηκαν τα ευρήματα των ερευνών τους σχετικά με τα θέματα που απασχολούν την ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Επικεφαλής των συζητήσεων ήταν η Πρόεδρος της Φροντίδας, Jill Taylor, και η Πρόεδρος της Πρόνοιας, Kris Pavlidis.

Την Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου, έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ο κ. Γιώργος Κουφογιάννης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας Αυστραλίας, καλωσόρισε τους εκλεκτούς καλεσμένους και έδωσε τον λόγο στον Διευθύνοντα του Συνεδρίου.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε τη στήριξη του υπουργείο Υγείας στην πρωτοβουλία για τη δικτύωση των Ελλήνων Ιατρών της Διασποράς και τις συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού,. Στις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της Υγείας αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο συνέδριο, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας και δικτύωσης των επιστημόνων, συνεχούς εκπαίδευσης αλλά και ενδυνάμωσης των συστημάτων υγείας. Έδωσαν έμφαση στη σημασία της συνεργασίας των ελληνικών με τα ξένα πανεπιστήμια, στους τομείς της έρευνας, και της εκπαίδευσης που αφορά την ανάπτυξη κοινών πρωτοκόλλων και την ανταλλαγή φοιτητών. 

Στη συνεργασία όλων των ελληνικών ιατρικών συλλόγων της Διασποράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας το ρόλο των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων ως πρεσβευτών για την εισροή τουριστών υγείας στην Ελλάδα.

«Το όραμα που πρέπει να μοιραστούμε είναι η κοινή προσπάθεια, η ένωση δυνάμεων και η στενή συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις ιατρικές και κοινωνικές προκλήσεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Κωνσταντίνος Πάντος και έκανε λόγο για «για μια σύγχρονη, επωφελής παγκόσμια ιατρική», με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων. Για τη συνεργασία επιστημόνων και πανεπιστημίων μίλησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Ένωσης Αυστραλίας δρ Μαρίνης Πιρπιρής.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρών και Βιοεπιστημόνων της Διασποράς ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, με την Φιλανθρωπική Εκδήλωση στο Grand Hyatt. Όλα τα έσοδα από την βραδιά θα δοθούν στους Οργανισμούς Πρόνοια και Fronditha Care.

Στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου,  μέλη του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών επισκέφθηκαν την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, όπου σε ειδική εκδήλωση υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Μελβούρνης και των Ιατρικών Σχολών ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών, με αντικείμενο την ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ των ιατρικών σχολών της χώρας μας με τις ιατρικές σχολές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο. 

 Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση, το 2023ν  θα διοργανωθεί στην  Κω, στο νησί του Ιπποκράτη του πατέρα της Ιατρικής Επιστήμης, για πρώτη φορά Summer School, με τίτλο Ιπποκρατικές αξίες και ιατρική ,στο οποίο θα συμμετέχουν οι άριστοι φοιτητές ιατρικών σχολών του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.

Τέλος, στο περιθώριο του Συνεδρίου, σε συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Αττικής και προέδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με την δήμαρχο Μελβούρνης Sally Capp συζητήθηκε η δρομολόγηση συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής με την πόλη της Μελβούρνης, με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων με αναπτυξιακό πρόσημο σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο «αδελφοποίησης» της πόλης της Μελβούρνης με την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας που είναι η Αττική, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ένα σαφές πλαίσιο και μία στρατηγική για την υλοποίηση δράσεων, προς όφελος των πολιτών.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νέος Κόσμος)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος