Συνολικά 35 ταινίες θα προβληθούν στο 8ο Greek Film Festival in Berlin

Το The Greek Film Festival in Berlin θα σηκώσει αυλαία για 8η φορά στον κινηματογράφο Babylon, 29 Μαρτίου με 2 Απριλίου 2023. Το φεστιβάλ είναι έτοιμο να υποδεχτεί με ασφάλεια ξανά τους κινηματογραφιστές, τους καλεσμένους, τους σινεφίλ και τους αγαπημένους φίλους του στις σκοτεινές αίθουσες.

Ωριμότερο, ισχυρότερο, περνώντας σιγά σιγά τα όρια του Βερολίνου ταξιδεύοντας σε άλλες γερμανικές πόλεις, το φεστιβάλ είναι πλέον κυρίως προσανατολισμένο στην προώθηση και προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα στην Γερμανία. Το φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα πλούσιο, πολύπτυχο, επίκαιρο, με ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η νέα κινηματογραφική σοδειά της χώρας. Κωμωδία, σάτιρα ακόμη και στην πιο τραχιά της μορφή, ελαφρά dramedy είναι είδη που συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του φετινού προγράμματος. 

Tριαντάπέντε συνολικά, ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους, ειδικές προβολές θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις επιθυμητές ταινίες. Με 6 Διεθνείς, 3 Ευρωπαϊκές και 18 γερμανικές πρεμιέρες, το φεστιβάλ θα προσφέρει νέο θέαμα στους θεατές του.  

Ταινία Έναρξης θα είναι η dramedy “Εκεί που Ζούμε” σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Γκορίτσα, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη. Με πρωταγωνιστές τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Στέλιο Μάινα, Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρία Καλλιμάνη και Γεράσιμο Σκιαδαρέση, το φιλμ θα είναι Διεθνής Πρεμιέρα. Ο σκηνοθέτης θα είναι παρών στην προβολή και θα ακολουθήσει Q&A.

Ταινία Λήξης θα είναι το “Dodo” σε σκηνοθεσία Πάνου Χ. Κούτρα, με τους Άκη Σακελλαρίου, Σμαράγδα Καρύδη, Τζεφ Μοντάνα, Κρις Ραντάνοφ, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νίκο Γκέλια, Μαριέλλα Σαββίδου, Τζομάνα Αλχασάν, Πολύδωρο Βογιατζή. Ηδη με την ανακοίνωση του φετινού key visual, η διοργάνωση έδωσε μια πρώτη ιδέα ότι ένα dodo θα δώσει ηχηρό παρών και τι καλύτερο από την ταινία του Κούτρα, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό φεστιβάλ Καννών. H ταινία θα κάνει πρεμιέρα Βερολίνου στο φεστιβάλ.

Το επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα «Emerging Greeks Competition» περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για πέμπτη χρονιά. Οι ταινίες θα διεκδικήσουν το Emerging Greeks Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1000 ευρώ και προσφέρεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ενώ όλοι οι σκηνοθέτες των ταινιών θα είναι παρόντες και θα ακολουθούν Q&A μετά το τέλος των προβολών. 

Στο φεστιβάλ υπάρχει και πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ που θα διεκδικήσουν το Documentary Award by Musou 500 ευρώ, προσφορά της Musou Music Group που δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την μουσική, τον ήχο και τα πνευματικά δικαιώματα. 

Όπως πάντα, έτσι και φέτος θα υπάρξουν Ειδικές Προβολές. Παράλληλα, το φεστιβάλ τιμά τον ηθοποιό, σεναριογράφο και παραγωγό Βαγγέλη Μουρίκη, μια εμβληματική φιγούρα του νέου ελληνικού κινηματογράφου, με ένα Spotlight με τρεις ταινίες που έχει πρωταγωνιστήσει:  “Ο Βασιλιάς” (2002) του Νίκου Γραμματικού, “Νορβηγία” (2014) του Γιάννη Βεσλεμέ, και “Ισοβίτες” (2008) του Θόδωρου Μαραγκού. Μετά από τις προβολές των ταινιών θα γίνουν Q&A με τον ίδιο, ενώ το Σάββατο το βράδυ μετά τον “Βασιλιά” θα ακολουθήσει μια extended συζητηση.  

Το πρόγραμμα των Shorts περιλαμβάνει μια δυνατή επιλογή από 14 μικρού μήκους ταινίες, που καλύπτει πολλές θεματικές και διαφορετικές κινηματογραφικές τάσεις. Βραβευμένες, με συμμετοχές στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου αλλά και νέες σκηνοθετικές φωνές. Μετά τις προβολές των ταινιών θα ακολουθούν Q&A με τους παρόντες κινηματογραφιστές.

Επιπλέον, για τη φετινή 8η έκδοση του The Greek Film Festival in Berlin, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα έρθει στο Βερολίνο με την διοργάνωση ενός session του Cinematherapy με την Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου, μια παράλληλη εκδήλωση του φεστιβάλ της Δράμας που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία εδώ και τρία χρόνια. . Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιλέχθηκε να γίνει προβολή της μικρού μήκους ταινίας του προγράμματος “tokakis or What’s my Name” του Θάνου Τοκάκη. Μετά θα γίνει συζήτηση που θα κατευθύνεται από την ψυχοθεραπεύτρια σε μια μοναδική διάδραση που παντρεύει την ψυχοθεραπεία με την τέχνη του σινεμά. Το session θα γίνει Παρασκευή, 31 Μαρτίου, OVAL Babylon, 18:00 – Είσοδος ελεύθερη.

Επίσης, στο πλαίσιο της πολιτιστικής ανταλλαγής με την πόλη του Βερολίνου, το φεστιβάλ θα διοργανώσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, για τους κινηματογραφιστές και τους καλεσμένους του το Berlin Walk, μια περιήγηση σε αξιοθέατα και γειτονιές της πόλης, που ενδεχόμενα, δεν είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν. Είναι μια ευκαιρία να δουν οι καλλιτέχνες και οι φεστιβαλιστές την πόλη “με άλλο μάτι” αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους.

Tην Κριτική Επιτροπή του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ:

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε εδώ

Τα εισιτήρια για και για τις ταινίες θα υπάρχουν στο site του φεστιβάλ και του κινηματογράφου Babylon

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος