Συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Λιβάνου για τα θέματα Αποδήμων

Σε στενότερη συνεργασία στον τομέα της Διασποράς προχωρούν η  Ελλάδα, η Κύπρος και ο Λίβανος, η οποία θα περιλαμβάνει δράσεις στο χώρο του πολιτισμού και της γλώσσας, αλλά και κίνητρα ώστε οι νέοι που ζουν στο εξωτερικό να έρθουν σε επαφή με την κουλτούρα της χώρας τους.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό, οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας στον τομέα της Διασποράς. Το μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ και ο επίτροπος προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της τριμερούς μεταξύ Ελλάδας, Λιβάνου και Κύπρου, , ο κ. Κατσανιώτης σημείωσε πως έχει ως στόχο «να διερευνήσαμε τρόπους ανάπτυξης δράσεων και πρωτοβουλιών σε τριμερές επίπεδο που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία» και προσέθεσε πως το Μνημόνιο Συνεργασίας «θα αποτελέσει τη βάση για την ενίσχυση και την εμβάθυνση της συνεργασίας μας». Προσδιορίζοντας τον στόχο της τριμερούς, είπε κοινή δέσμευση για τη διασπορά των τριών χωρών, είναι η προώθηση της συνεργασία των μελών των κοινοτήτων τους, η δραστηριοποίηση στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα και η παροχή των κατάλληλων κινήτρων στους νέους που ζουν στο εξωτερικό να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό των αντίστοιχων χωρών.

Περαιτέρω, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως το νέο Μνημόνιο συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο τριμερών σχημάτων συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο προκειμένου να υπογραμμίσουν «το κοινό μας συμφέρον προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της σταθερότητας στην περιοχή». «Αυτά είναι ακόμη πιο σημαντικά καθώς ζούμε σε μια εξαιρετικά ασταθή γειτονιά. Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για ρεβιζιονιστικές ιδέες και οράματα, ούτε για επιθετικές συμπεριφορές ή οποιοδήποτε είδος πολιτικής απειλών» ανέφερε τονίζοντας ότι «η ευρύτερη περιοχή θα ωφεληθεί μόνο από την ειρηνική συνύπαρξη που βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας».

(Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος