Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Θεόδωρο και επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας

Την Αλεξάνδρεια επισκέφθηκε την Τρίτη ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμων, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος βρέθηκε στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για θέματα Διασποράς. 

Το πρωί της Τρίτης, ο κ. Κατσανιώτης  είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεόδωρο, ο οποίος υποδεχόμενός τον εξέφρασε υπογράμμισε τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος  και Αιγύπτου. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την θερμή υποδοχή και τόνισε την αμείωτη στήριξη της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, υπογραμμίζοντας το ρόλο του ως «σπουδαίου συνδέσμου της Ελλάδος με όλα τα αφρικανικά κράτη». Επακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, καθώς και περιήγηση του κ. Κατσανιώτη στους χώρους του Πατριαρχικού μεγάρου. 

Ακολούθως, ο υφυπουργός Εξωτερικών, με τη συνοδεία του  επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρός  Ιωάννης Σιόκας, ο οικονομικός Επόπτης Πάρης Μακρής και ο διευθυντής Γιώργος Μπούλος. Ακολούθησε ξενάγηση στους ιστορικούς χώρους της ΕΚΑ, στα σχολεία, στα γραφεία και στο Γηροκομείο. Ο πρόεδρος της ΕΚΑ ενημέρωσε τον κ. Κατσανιώτη για τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, τις προσπάθειες που πραγματοποιούνται για την επίτευξη των στόχων της και τη συνέχιση της ιστορικής αιγυπτιώτικης παροικίας του Ελληνισμού. 

Συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Θεόδωρο και επίσκεψη στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας

Στο Γηροκομείο, ο υφυπουργός  συνομίλησε με προσωπικό και φιλοξενούμενους, ενώ συζήτησε ιδιαίτερα με μια ηλικιωμένη κυρία η οποία χαρούμενη του ευχήθηκε καλή συνέχεια στο έργο του.

Ακόμα, ο κ. Κατσανιώτης επισκέφθηκε το Γυμναστήριο και το Τοσιτσαίο Πρατσίκειο Δημοτικό όπου άνοιξε διάλογο με τα παιδιά που έσπευσαν χαρούμενα να τον καλωσορίζουν καθώς και με τους δασκάλους. 

Στο τέλος, στην  επίσημη αίθουσα  συνεδριάσεων, ο πρόεδρος της Κοινότητας αναφέρθηκε στην πολύχρονη ιστορία και προσφορά της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας στον Ελληνισμό και ζήτησε από τον κ. Κατσανιώτη να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στους παροίκους, όπως οι καθυστερήσεις των συντάξεων, οι υπηκοότητες των γηγενών Αιγυπτιωτών και ζητήματα που άπτονται των σχολείων. Με τη σειρά του ο Υφυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο και αναφέρθηκε επαινετικά για την παρουσία και την δράση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης και συνεργασίας  με το Ελληνικό κράτος, ενώ υποσχέθηκε να συνδράμει από την πλευρά του στα αιτήματα που τέθηκαν.

Ακολούθως, ο κ. Κατσανιώτης επισκέφθηκε το Προξενείο, το οποίο εδρεύει στο Ιστορικό Τετράγωνο, όπου ο γενικός πρόξενος Αθανάσιος Κοτσιώνης, τον ξενάγησε στο χώρο του Προξενείου και στη βιβλιοθήκη Μιχαηλίδη, ενημερώνοντας την αντιπροσωπεία για την ιστορία των χώρων.

Η επίσκεψη του Υφυπουργού στην Αλεξάνδρεια, έκλεισε με γεύμα προ τιμήν του και της συνοδείας του το οποίο παρέθεσε η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας στο Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο της πόλης. Εκεί η Πρόεδρος του ΕΝΟΑ και του Συλλόγου Επιστημόνων Πτολεμαίος, Λιλίκα Θλιβίτου, υποδέχθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κατσανιώτη και τον ξενάγησε στο χώρο. 

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος