Συνάντηση του Μητροπολίτη Ζάμπιας και Τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη με τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στο Μαπούτο

Ως εξαιρετικά σημαντική τόσο για την βελτίωση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στη Μοζαμβίκη και στην Ελλάδα όσο και για την προώθηση ορισμένων βασικών αιτημάτων της εκεί ελληνικής κοινότητας, με κορυφαίο όλων την επιστροφή του Ιστορικού κτηρίου “Αθήναιον”, χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια στο Μαπούτο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας και τοποτηρητής της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, σε δηλώσεις του στη «Φωνή της Ελλάδας» και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Διονυσόπουλος.

Ο κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην κοπή της πίτας της ελληνικής Κοινότητας Μοζαμβίκης η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της Επισκοπής. Χαρακτήρισε ως ιστορική την επίσκεψή του στη χώρα, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισκέπτεται την Μοζαμβίκη, κάτι που όπως είπε αποτελεί τεράστιας σημασίας γεγονός όχι μόνο για τις διμερής σχέσεις αλλά και για την ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλει η ελληνική κοινότητα προκειμένου να διατηρήσει άσβεστη την εστία του ελληνισμού και του ελληνικού πολιτισμού που εξακολουθεί και υπάρχει σε μία δύσκολη γωνιά της υποσαχάριας Αφρικής.
Συνάντηση του Μητροπολίτη Ζάμπιας και Τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη με τον ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στο Μαπούτο

«Η Μοζαμβίκη έχει πλέον λιγοστούς Έλληνες σε σχέση με πριν το 1974, που η ελληνική κοινότητα ήταν εξαιρετικά εύρωστη με σημαντική δραστηριότητα στους τομείς της οικονομίας του εμπορίου και της βιομηχανίας. Μέσα σε 24 ώρες πολλοί συμπατριώτες μας τότε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα έχοντας μαζί τους μόλις 20 κιλά ο καθένας από τα υπάρχοντά τους, αφού τόσα τους επέτρεψε να πάρουν το τότε στρατιωτικό καθεστώς. Εμείς εδώ κρατάμε Θερμοπύλες και είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά επισκέφθηκε Έλληνας ΥΠΕΞ τη χώρα. Η συνάντηση μαζί του έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα. Μεταξύ άλλων συζητήσαμε και για την επιστροφή του “Αθήναιον”. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτήριο που δεσπόζει στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας Μαπούτο, το οποίο παραπέμπει στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και που οικοδομήθηκε από Έλληνες το 1923», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννης, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ, έλαβε τη διαβεβαίωση από τον κ. Νίκο Δένδια πως θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει την προσπάθεια επιστροφής του «Αθήναιον» στους νόμιμους κατόχους του, δηλαδή στην ελληνική κοινότητα Μοζαμβίκης.

Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος, έκανε αναφορά και στα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της κοπής της βασιλόπιτας της ελληνικής κοινότητας, αλλά και στις δράσεις που πρόκειται να αναλάβει ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στις 9 Φεβρουαρίου.

Ακολουθεί το πλήρες ηχητικό της συνέντευξης του Μητροπολίτη Ζάμπιας και τοποτηρητή της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη στη «Φωνή της Ελλάδας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος