Στο Θρυλόριο της Ροδόπης ο πρέσβης της Αυστραλίας

Το χωριό Θρυλόριο του νομού Ροδόπης επισκέφθηκε την περασμένη Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα, Αθανάσιος Σπύρου, ο οποίος κατάγεται από την Κομοτηνή από την πλευρά του πατέρα του.

Το χωριό Θρυλόριο συνδέεται ιδιαίτερα με την Αυστραλία, καθώς το ίδρυσε και το οργάνωσε το 1922, ο Αυστραλός ύπατος αρμοστής της Κοινωνίας των Εθνών, Τζορτζ Τρελόαρ, προς τιμήν του οποίου δόθηκε και το όνομα στο χωριό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pontosnews, στον Αθανάσιο Σπύρου που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, οι κάτοικοι του χωριού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. «Είναι ένας δικός μας άνθρωπος, ο οποίος αγαπάει πολύ τον πολιτισμό» είπε για τον πρέσβη η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, η οποία του έκανε δώρο μία ποντιακή λύρα.

Από την πλευρά τους, ο πρέσβης και η σύζυγός του δώρισαν στο Θρυλόριο ένα οικογενειακό κειμήλιο, ένα εργόχειρο που έφεραν από την Αυστραλία και το οποίο πρόκειται να μπει σε ειδική προθήκη. Η επίσκεψη περιλάμβανε και ξενάγηση στο Μουσείο Καλαθοπλεκτικής από τον Αντώνη Λιάπη. Παρών και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Νατάσα Λιβεριάδου.

Ο Τζορτζ Τρελόαρ μαζί με τον Άγγλο συνεργάτη του συνταγματάρχη Πρόκτορ, ίδρυσαν περίπου 12 χωριά σε Αν. Μακεδονία και Θράκη. Ο Τρελόαρ τιμάται ιδιαίτερα από τους Πόντιους της Αυστραλίας και η «Μέριμνα Ποντίων Κυρίων Ωκεανίας» έχει τοποθετήσει άγαλμά που παρουσιάζει τον ίδιο μαζί με μια προσφυγοπούλα στην πόλη καταγωγή του,
το Μπάλαρατ.

Στο Θρυλόριο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες Πόντιοι από διάφορες περιοχές του Πόντου, όπως την Ορντού, την Σαμψούντα, την Κερασούντα, την Τραπεζούντα αλλά και το 1985 από το Σοχούμ, το Καζακστάν και την Αρμενία.

Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη με στοιχεία από το pontosnews και το trapezounta.gr
Φωτογραφία: Μαρία Αποστολίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος