Στο Μανχάταν ανεβαίνει η παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση»

Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη και πρωτότυπο κείμενο Ιόλης Ανδρεάδη και Άρη Ασπρούλη, που δημιουργήθηκε για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Η παράσταση επιλέχθηκε από το νεοϋρκέζικο θέατρο THE TANK (312 W 36th St, New York, NY, 10018) για να ενταχθεί στο ρεπερτόριό του.

Την παράσταση θα έχουν τη δυνατότητα να δουν εκτός από τους ομογενείς και οι Αμερικανοί θεατές αφού θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους στις 21, 22 και 23 Απριλίου, με ένα εξαιρετικό σύνολο πρωταγωνιστών: Βασιλική Τρουφάκου, Μιλτιάδης Φιορέντζης, Δέσποινα Σαραφείδου και Νικόλας Καραγκιαούρης.

Ο θεατρικός συγγραφέας Άρης Ασπρούλης φιλοξενήθηκε στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και μίλησε για την παράσταση που ήδη έχει αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό αφού το καλοκαίρι του 2021 την παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000 θεατές.

“Μέσα από το έργο, μέσα από την παράσταση θελήσαμε να διερευνήσουμε πως σμιλεύεται η ηρωική προσωπικότητα. Οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, ήταν απλοί άνθρωποι, καθημερινοί, δεν ήταν γεννημένοι ήρωες, δεν ήταν εκείνες οι προσωπικότητες που 10 χρόνια πριν την Επανάσταση θα έλεγε κανείς ότι θα έπαιζαν κύριο λόγο” τόνισε ο Άρης Ασπρούλης.

Συνδυάζοντας ιστορικές μελέτες, αναλύσεις, άρθρα και τεκμήρια με μυθοπλασία, προσθέτοντας θραύσματα του Ρήγα, του Βαλαωρίτη, του Μπάιρον, του Σεφέρη και του Ιερολοχίτη Γεωργίου Λασσάνη και εμπνεόμενο από μουσικές και οπτικές αναφορές της εποχής, το νέο ελληνικό θεατρικό έργο «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», αναζητά κάτω από τα επίσημα ιστορικά αφηγήματα και παράλληλα με το πλούσιο μυστικιστικό πέπλο που καλύπτει τη δράση της Φιλικής Εταιρείας, το σιωπηλό ερώτημα που στέκεται μετέωρο πίσω από τις ζωές των ανθρώπων που την εμπνεύστηκαν. Αναζητά την ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών προσώπων, πίσω από τα άψυχα κάδρα της συλλογικής μας μνήμης και των στερεοτυπικών τους αναπαραστάσεων. Αναζητά το πώς γεννάται μια ηρωική προσωπικότητα, πώς σμιλεύεται μέσα σε έναν άνθρωπο η τεράστια δύναμη που χρειάζεται για να εναντιωθεί στον δυνάστη του με κάθε κόστος.

“Αυτό που ανακαλύψαμε ότι κινούσε τον Αγώνα ήταν μία φράση του Υψηλάντη «Ολων αι καρδίαι καταφλέγονται από τον προς την πατρίδα ιερόν έρωτα». Αυτή η έννοια του Ιερού Έρωτα, δηλαδή αυτό που αγωνιζόμαστε είναι και ιερό αλλά και πάθος είναι αυτό που χαρακτηρίζει την Επανάσταση, και την Ελληνική αλλά και κάθε επανάσταση απέναντι σε έναν δυνάστη” τόνισε ο κ. Ασπρούλης.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης παρουσιάζουν έργο τους στο “Τhe Tank”. Το 2019 είχαν παρουσιάσει την τραγωδία “Ίων” του Ευριπίδη.

Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη
Πρωτότυπο Κείμενο & Έρευνα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Μετάφραση στα Αγγλικά: Εμμανουέλα Λία
Σκηνογραφία & Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Κατασκευή σκιών: Γιάγκος Ανδρεάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη / Καλλιτεχνική Συνεργάτις: Πηνελόπη Ασλάνογλου
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Stage Manager: Αριόν Βεΐζι
Κατασκευή Κοστουμιών: Δάφνη Τσακότα
Φωτογραφίες Παράστασης: Κική Παπαδοπούλου
Κινηματογράφηση παράστασης: Διαμαντής Καραναστάσης
Εκτέλεσης παραγωγής: Ορέστης Τάτσης / ΡΕΟΝ

Ερμηνεύουν
Αφηγήτρια / Νικόλαος Σκουφάς / Ελλάς: Βασιλική Τρουφάκου
Εμμανουήλ Ξάνθος: Μιλτιάδης Φιορέντζης
Αθανάσιος Τσακάλωφ: Νικόλας Καραγκιαούρης
Αλέξανδρος Υψηλάντης: Δέσποινα Σαραφείδου

Η παρουσίαση της παράστασης στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται με την ευγενική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος