Στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ η Λίνα Μενδώνη

Επίσκεψη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη 29 και αύριο Τετάρτη 30 Νοεμβρίου η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος Λίνα Μενδώνη. 

Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», είναι η πρώτη φορά που υπουργός της Ελλάδος επισκέπτεται το Κέντρο Ελληνικών Σποδών της «Παιδείας» από την ημέρα της ιδρύσεώς του πριν από 48 χρόνια. Το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στην πόλη Storrs απέχει πάνω από δύο ώρες από τη Νέα Υόρκη και σε ίση απόσταση και από τη Βοστώνη. Όπως αναφέρει, η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία» ξεκίνησε το 1974  στο Κονέκτικατ σαν ένας φοιτητικός σύλλογος από διάφορα πανεπιστήμια, από φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά και την Αμερική. Σταδιακά, επικέντρωσαν την προσπάθειά  τους στην εισαγωγή της διδασκαλίας των Ελληνικών σε κάποιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ και,  προκειμένου να ενισχύσουν τη δυναμική τους, προχώρησαν στην ίδρυση μιας άλλης οργάνωσης με αντικείμενο την προώθηση των ελληνικών γραμμάτων, την «Παιδεία» που δημιουργήθηκε το 1977. Από τότε λειτουργεί ως  εκπαιδευτικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικός και αναγνωρισμένος από τις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές.

H «Παιδεία» έχει ανοικοδομήσει το μεγαλοπρεπές Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το οποίο διαθέτει ευρύχωρους ακαδημαϊκούς χώρους, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, και συνεδριάσεων, βιβλιοθήκη, μικρό μουσείο, εντυπωσιακό υπαίθριο ελληνικό θέατρο κατ’ απομίμηση των αρχαιοελληνικών θεάτρων, ένα εκκλησάκι βυζαντινού ρυθμού, αφιερωμένο στην μνήμη των Τριών Ιεραρχών, και τελευταία το Μουσείο «Σπάρτη». Επιπλέον, έχει εισαγάγει τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε αμερικανικά Λύκεια της πολιτείας του Κονέκτικατ, ενώ έχει ιδρύσει εστίες διδαχής της Ελληνικής και σε άλλα πανεπιστήμια. 

Σήμερα, η «Παιδεία» βρίσκεται στην πορεία δημιουργίας ενός παρόμοιου με το αρχικό Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, αυτή τη φορά στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ροντ Αϊλαντ. 

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Εθνικός Κήρυκας)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος