Στη Μελβούρνη η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τους Γκρέκο της Καλαβρίας

Την παγκόσμια πρεμιέρα  του ντοκιμαντέρ «Magna Graecia: οι Γκρέκο της Καλαβρίας (Magna Graecia: The Greko of Calabria)» διοργανώνει την 1η Μαίου στο Μπρούνβικ, στα περίχωρα της Μελβούρνης η Παλλακωνική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτώριας “Λεωνίδας”.

Παρόντες, σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα The Greek Herald, οι δύο ομογενείς δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, ο κινηματογραφιστής και αρχιτέκτονας Βασίλειος Γενιμαχαλιώτης που ζει στο Λονδίνο με καταγωγή από την Αδελαϊδα και ο κινηματογραφιστής Μπίλι Κότση που ζει στο Σίδνεϋ και κατάγεται από τη Λέσβο.

Μέσα από ένα «ταξίδι» 52 λεπτών, οι δύο δημιουργοί παρουσιάζουν τους Γκρέκο, τις πόλεις τους και τη μακραίωνη ιστορία τους που ξεπερνάει τα 2800 χρόνια. Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, οι δημιουργοί βρέθηκαν και στις οκτώ πόλεις της Καλαβρίας όπου μιλούνται ακόμα τα Γκρέκο – ή Γκρίκο, όπως λέγονται στην Απουλία – και μίλησαν με  ελληνόφωνους μεγάλης αλλά νεαρής ηλικίας.

Όπως αναφέρει ο Μπίλι Κότσης μιλώντας στην εφημερίδα, το σημαντικότερο είναι να γνωρίσει το κοινό τους Γκρέκο. «Θέλω οι άνθρωποι να τους επισκεφθούν, να μάθουν για αυτούς και να τους βοηθήσουν να διατηρήσουν την κληρονομιά τους και τη διάλεκτό τους. Είναι ένας ζωντανός, δυναμικός σύνδεσμος με το αρχαίο και το βυζαντινό παρελθόν μας» σημειώνει ο κ. Κότση.

Το ντοκιμαντέρ έχει γυριστεί σε Λονδίνο, Λέσβο, Μύκονο, Ιταλία και Σίδνεϋ, ενώ αποτελεί την ένατη σημαντική συνεργασία ανάμεσα στους δύο δημιουργούς. Η Μελβούρνη είναι η έκτη πόλη που φιλοξενεί πρεμιέρες για τους δύο ομογενείς σκηνοθέτες, με τα προηγούμενα κινηματογραφικά τους έργα να έχουν παρουσιαστεί σε Λονδίνο, Μπρίσμπαν, Αδελαϊδα, Σίδνεϋ και Μύκονο.  

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια σύντομη εισήγηση του προέδρου της Νεολαίας, Μιλτιάδη Παϊκόπουλου, για να ακολουθήσει παρουσίαση  από τον Dr John Martino, ακαδημαϊκό, συγγραφέα και πρώην στρατιωτικό. 

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ, ο κινηματογραφιστής Billy Cotsis όχι μόνο θα απαντήσει ερωτήσεις του κοινού και επίσης θα παρουσιάσει  και το νέο του βιβλίο, το «Aegean Seven Take Back the Marbles». Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Παλλακωνική Νεολαία θα δωρίσει μέρος όλων των εσόδων σε εκπαιδευτικό ίδρυμα της Νότιας Ιταλίας, για την προώθηση των πολιτιστικών αναγκών των Γκρέκο.

  • (Μετάφραση/επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, με στοιχεία από The Greek Herald και η σελίδα στο facebook της Pallaconian Brotherhood of Melbourne & Victoria “Leonidas”)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος