“Σπίτι της Κύπρου” στην Αστόρια από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής – Υποτροφία $10.000 στη Θεολογική Σχολή από την ΑΧΕΠΑ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κήρυξε την έναρξη του 102ου Εθνικού Συνεδρίου της AHEPA, που για πρώτη φορά στην αιωνόβια ιστορία της οργάνωσης λαμβάνει χώρα στην Κύπρο και μάλιστα δύο ημέρες μετά την 50ή επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής των 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν και οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν χθες το πρωί της Δευτέρας, 22ας Ιουλίου 2024 στη Λάρνακα, εν τούτοις η επίσημη τελετή έλαβε χώρα στο Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» στη Λεμεσό με το ορατόριο «Οι Καμπάνες θα ηχήσουν και πάλι» και τη συμμετοχή του τενόρου Κωνσταντίνου Τσουράκη, διευθυντή της Χορωδίας του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η AHEPA ανακοίνωσε την θέσπιση ετήσιας υποτροφίας αξίας $10.000 στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης, ενώο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε την δημιουργία του Σπιτιού της Κύπρου στην Αστόρια. Πρόκειται για το Αρχιεπισκοπικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια, το οποίο θα ανακαινισθεί και θα μετατραπεί σε «Σπίτι της Κύπρου».

Σύμφωνα με την ομογενειακή ιστοσελίδα της Ν. Υόρκης “Αναμνήσεις”, η παρουσία και οι ομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπουργών της κυβέρνησης, των εκπροσώπων της Βουλής και των κομμάτων, καθώς επίσης των Αρχιεπισκόπων Αμερικής Κύπρου και Αμερικής, κ.κ. Γεωργίου και Ελπιδοφόρου, αντίστοιχα σε συνδυασμό με το Ορατόριο «Οι Καμπάνες θα ηχήσουν ξανά» προσέδωσαν προστιθέμενη αξία στο συνέδριο και το κατέστησαν ένα από τα πιο επιτυχημένα των τριών τελευταίων δεκαετιών.

Συμποσιάρχες ήταν ο ύπατος πρόεδρος της AHEPA, κ. Σάββας Τσίβικος, που γεννήθηκε στην Ινία της Πάφου και ο πρόεδρος του ΔΣ της οργάνωσης Νικόλαος Καρακώστας, ο οποίος κατάγεται από την Kερύνεια και είναι γιος του Ανδρέα Καρακώστα, ενός από τους ελάχιστους εν ζωή αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Οι ομιλίες του Σάββα Τσίβικου, των Αρχιεπισκόπων Αμερικής και Κύπρου, κ.κ. Ελπιδοφόρου και Γεωργίου, αντίστοιχα, και του κ. Νίκου Χριστοδουλίδη άγγιξαν τις καρδιές των ομογένων με θέματα που αφορούν τους αποδήμους, την ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας και την συνεργασία της AHEPA, της Εκκλησίας και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: Αναμνήσεις/Δημήτριος Τσάκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος