Σίδνεϋ: Άρχισε το πολιτιστικό φεστιβάλ «Δημήτρια 2022»

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Ιερού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού, της Αγίας Ελέσης και της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στο προάστιο του Κόγκαρα του Σίδνεϊ πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη των Μακεδονικών Εκδηλώσεων «Δημήτρια 2022» που διοργανώνει η Παμμακεδονική Ένωση Σίδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η Επιμνημόσυνη Δέηση, η Αρτοκλασία και η Δοξολογία τελέστηκαν από τον ιερατικώς προϊστάμενο του εν λόγω Ιερού Ναού, π. Αθανάσιο Γάτσιο ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε την σπουδαιότητα της Μακεδονίας στην ελληνική ιστορία και αλλά και στην ιστορία της Ευρώπης. 

Στην δεξίωση που ακολούθησε μίλησε και η νέο-εκλεγμένη πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Σίδνεϋ και ΝΝΟ, κα Αναστασία Καρακομινάκη, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, είπε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του μεγάλου φορέα των Μακεδόνων αναβιώνει με χαρά και πάλι το πολιτιστικό φεστιβάλ των «Δημητρίων» ύστερα από μία παύση μερικών ετών και αυτό κυρίως λόγω της πανδημίας στην Αυστραλία. Αμέσως μετά, ένα σύντομο καλωσόρισμα απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος του ίδιου φορέα και πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου ΝΝΟ «Η Παναγία Σουμελά» κος Παναγιώτης Παπουλίδης.

Σημειώνεται ότι στις φετινές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται και ομιλίες. Συγκεκριμένα διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν  από τον ακαδημαϊκό και καθηγητή Φιλοσοφίας, Θρησκειολογίας και Κοινωνιολογίας Δρ Βασίλη Αδραχτά με θέμα τον «Αλέξη Ζορμπά» την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στην αίθουσα της ΑΧΕΠΑ στο Ρόκντεϊλ στις 7.00μμ, από τον ακαδημαϊκό και Διευθυντή του τμήματος των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ Δρ Βρασίδα Καραλή με θέμα την «Συμφωνία των Πρεσπών του 2018» την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στην αίθουσα της ΑΧΕΠΑ στις 7.00μμ και από τον Διευθυντή του Κέντρου Ταχύρρυθμης Εκμάθησης Αγγλικών στο Κολλέγιο Ενηλίκων Μαθητών του Μπάνκσταουν και Διευθυντή των Ελληνικών Σχολείων του Αγίου Νεκταρίου του Μπέργουντ Δημήτρη Καμετόπουλο για τα «30 χρόνια από τις μεγάλες διαμαρτυρίες για την Μακεδονία στο Σύδνεϋ του 1992», την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στην Παναρκαδική Λέσχη στο Άσμπουρι στις 5.00μμ.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέςο Κόσμος» πήραν μέρος τα ελληνόπουλα του χορευτικού συγκροτήματος «Αριστοτέλειος Ακαδημία» των Δημήτρη και Σταυρούλας Παπαπέτρου τα οποία παρουσίασαν χαρακτηριστικούς χορούς και σκοπούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά φορούσαν παραδοσιακές στολές της ακριτικής Φλώρινας, στολές οι οποίες ανήκουν πάντα στην μεγάλη συλλογή παραδοσιακών στολών που διατηρεί το ακούραστο ζεύγος Παπαπέτρου.

Αξίζει να  σημειωθεί πως το πρόγραμμα των Μακεδονικών Εκδηλώσεων «Δημήτρια 2022» έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με τις πολύ επιτυχείς χοροεσπερίδες των δύο Ποντιακών σωματείων «Η Παναγία Σουμελά» και «Ο Ποντοξενητέας» και με την εκδήλωση της «29ης ετήσιας Ελληνο-Σερβικής Ορθόδοξης και Πολιτιστικής Ημέρας Φιλίας» στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στο Ρούτι Χιλλ.

Οι εκδηλώσεις των «Δημητρίων 2022» θα διαρκέσουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγή: neoskosmos

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος