Salvatorkirche – Προπύλαια: Ένα λεύκωμα για τις σχέσεις Ελλάδας – Βαυαρίας

Μια νέα έκδοση, το συνοπτικό λεύκωμα «Salvatorkirche – Προπύλαια: Ελληνο-Βαυαρικές συναντήσεις στην ιστορία και τον πολιτισμό» δημιούργησε ο κοινωφελής φορέας «Δορυφόρος Μονάχου».

Όπως αναφέρεται στην ομογενειακή ιστοσελίδα την επιμέλεια του λευκώματος έκανε αφιλοκερδώς η αρχαιολόγος και φιλόλογος, Μαρία Λιανού. 

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του Δορυφόρου, Κώστας Τάτσης, στον πρόλογο του λευκώματος «Το Μόναχο δε σημαίνει μόνο ΒΜW, φεστιβάλ μπύρας (Oktoberfest) και FC Bayern, αλλά επιπλέον συνδέεται πολλαπλώς με την Ελλάδα» και συνεχίζει «Ο βασιλιάς Ludwig I. (1825-1848), υπήρξε ένθερμος φιλέλληνας, λάτρης της κλασσικής Ελλάδας και μαικήνας των τεχνών και των γραμμάτων. Επεδίωξε να φτιάξει μια δεύτερη Αθήνα στην κοίτη του ποταμού Ίσαρ, αφού διέταξε και επέβαλε στο Μόναχο το κτίσιμο νεοκλασικών κτηρίων με πρότυπο την αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας. Πρόκειται για τη Γλυπτοθήκη, τη Συλλογή Αρχαιοτήτων (Antikensammlungen), το παλιό ωδείο στην Odeonplatz, την πύλη Siegestor και μία σειρά άλλων κτηρίων που παραπέμπουν στην Ελλάδα και που κοσμούν κυριολεκτικά το Μόναχο προσελκύοντας εκατομμύρια επισκεπτών».

Η αρχαιολόγος και φιλόλογος, Μαρία Λιανού, που επιμελήθηκε την έκδοση αναφέρει στον πρόλογό της «Είναι κοινός τόπος ότι ακόμα και σήμερα η πόλη του Μονάχου συγκινεί κάθε Έλληνα όχι μόνο για την έντονη ελληνική πολιτιστική ατμόσφαιρα, αλλά και για το ζωντανό νεοελληνικό στοιχείο, το οποίο συναντά κανείς σε πάμπολλα σημεία της πόλης. Οι Ελληνο-Βαυαρικές συναντήσεις στην ιστορία και τον πολιτισμό στα παραδείγματα της Salvatorkirche και των Προπυλαίων είναι το απαύγασμα πολυάριθμων επιμορφωτικών πολιτιστικών προγραμμάτων, τα οποία οργάνωσα και είχα την ευθύνη από το 1995. Τα πολιτιστικά αυτά προγράμματα στα μουσεία και μνημεία της πόλης του Μονάχου προσφέρονταν στην ελληνική γλώσσα τόσο σε εκπαιδευτικούς όσο και σε μαθητές των ελληνικών σχολείων της Βαυαρίας».

Η έκδοση αυτή θα διανεμηθεί δωρεάν στα ελληνικά σχολεία του Μονάχου, στα τμήματα ελληνικής γλώσσας (ΤΕΓ) Μονάχου καθώς επίσης και στα γερμανικά τμήματα ορθόδοξων θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας ενώ χορηγείται δωρεάν και σε κάθε περαιτέρω ενδιαφερόμενο.

Σημειώνεται, ότι το λεύκωμα «Salvatorkirche – Προπύλαια: Ελληνο-Βαυαρικές συναντήσεις στην ιστορία και τον πολιτισμό» εκδόθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του ομογενή Ιωάννη Παπαγιαννούλα και αποτελεί μια πρόγευση ενός μεγαλύτερου εκδοτικού προγράμματος, το οποίο σύντομα θα υλοποιηθεί. Είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Δορυφόρου.
πηγή:dorygoros.org

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος