Στην ιδιαίτερη σημασία του εορτασμού της φετινής, Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, μετά την ομόφωνη υιοθέτηση και επικύρωση από την UNESCO, στις 12 Νοεμβρίου 2025, της ανακήρυξης της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η διεθνής αυτή αναγνώριση επιβεβαιώνει τον παγκόσμιο ρόλο μιας γλώσσας με διαδρομή χιλιάδων ετών, που στήριξε τη φιλοσοφία, τις επιστήμες και τη δημοκρατία», τόνισε η κα. Ζαχαράκη και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «απόφαση ιστορικής σημασίας στην 3.000 ετών διαχρονία της γλώσσας μας, καθώς αναγνωρίζεται διεθνώς η μοναδική και ανεκτίμητη συμβολή της στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».
«Η ελληνική γλώσσα δεν είναι ένα μνημείο του παρελθόντος, αλλά ένα ζωντανό ποτάμι σκέψης και δημιουργίας που ενώνει γενιές και πολιτισμούς. Ανανεώνεται, εξελίσσεται και συμμετέχει δυναμικά στον νέο ψηφιακό κόσμο και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης· είναι η αφετηρία και ο οδοδείκτης μας, όχημα ιδανικών, αυτογνωσίας και ελευθερίας», επεσήμανε η υπουργός.
Επιπλέον, η κα. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους το υπουργείο απαντά σε αυτές.
«Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό αποτελεί σταθερή και διαχρονική προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με κεντρικό στόχο τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού τόσο στους Έλληνες της διασποράς όσο και στη διεθνή κοινότητα», ξεκαθάρισε η υπουργός.
«Αξιοποιούμε κάθε διοικητική δυνατότητα που διαθέτουμε και επανασχεδιάζουμε πολιτικές με πιο σύγχρονη και ευέλικτη λογική», σημείωσε η κα Ζαχαράκη και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζει η συστηματική ενίσχυση των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας ανά την υφήλιο, ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της καταβολής του ειδικού επιμισθίου στους εκπαιδευτικούς και κατά το πέμπτο έτος απόσπασης, και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας ελληνομάθειας με ασύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό στο Ψηφιακό Φροντιστήριο αλλά και για την παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας από Τμήματα και Εργαστήρια των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, σε συνεργασία με το Study in Greece και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος