“Ζεστό σώμα” – Ο Κων. Παπαχαράλαμπος από το Λονδίνο για την τελευταία του ποιητική συλλογή

Καλεσμένος σήμερα Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στην εκπομπή “κουβέντες μακρινές” της “Φωνής της Ελλάδας” ήταν ο ποιητής και performer Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος, από το Λονδίνο. Αφορμή για τη συνομιλία του με τους Νατάσα Βησσαρίωνος και Γιάννη – Στέλιο Τζιρβελάκη στάθηκε η τελευταία του ποιητική συλλογή “ζεστό σώμα” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κουκουνάρι.

Μέσα από κάθε στίχο αναδύεται η αίσθηση της όσφρησης, πιο δυναμωμένη, νοσταλγική και “ταξιδιάρα”, με προορισμό όχι μόνο το παρελθόν, αλλά το μέλλον. “Ένα κείμενο σχόλιο πάνω στην αίσθηση της όσφρησης” γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και ο ποιητής επισημαίνει στην Νατάσα Βησσαρίωνος και τον Γιάννη-Στέλιο Τζιρβελάκη πως “ο ήχος είναι το άρωμα της γλώσσας”.
Ο κος Παπαχαράλαμπος αρέσκεται στο να πειραματίζεται με την γλώσσα, τις προεκτάσεις και την αντίληψή της, τις διαστάσεις της, ενώ δεν διστάζει να αποδώσει στο συγγραφικό του έργο μουσικούς ρυθμούς και υποτόνους από διαφορετικά είδη, όπως η τζαζ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μιλάει για τις πέντε ποιητικές συλλογές του (μία εκ των οποίων έχει εκδοθεί στην Αγγλία) για τη γλώσσα – που θεωρεί ότι είναι ένας τρόπος χαρτογράφησης του κόσμου – για την ποίηση σήμερα, αλλά και τον Ανδρέα Κάλβο και τον Διονύσιο Σολωμό που συνεχίζουν να τον εμπνέουν, για την Ελλάδα και τη ζωή στη Μ. Βρετανία.

Ο Κωνσταντίνος Παπαχαράλαμπος (1988) εργάζεται στα πεδία της ποίησης, της performance και της χωρικής ανάλυσης, με βάση το Λονδίνο, όπου ζει από το 2010. Τα ενδιαφέρον του εστιάζεται στις μεταμορφωτικές πιθανότητες του μέλλοντος. Κείμενα του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, ρωσικά και αγγλικά και συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κείμενά του έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Αμερική. Οπτικά του ποιήματα έχουν εκτεθεί στην Poetry Society και έχουν γίνει εγκαταστάσεις στα Action Field Kodra. Έχει συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποίησης στο Λονδίνο και πραγματοποιήσει performances σε χώρους τέχνης στην Ελλάδα και τη Βρετανία. Το βιβλίο του “3: Ανθρώπων Ιστορία” (Κουκουνάρι 2018) διακρίθηκε στα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ) 2019 και εκτέθηκε στο MΟMus. Το 2019, μετά από παραγγελία του 62ου Φεστιβάλ Φιλίππων, έγραψε και παρουσία σε την performance “Οδυσσέα, κάνε μου like”, ως μια αποδομημένη εκδοχή της Οδύσσειας. Το 2020 συμμετείχε στο πρόγραμμα Open Folias του MOMus για την παρουσίαση του συνόλου της ως τότε δουλειάς του. Το 2021 έγραψε και παρουσίασε την performance “Γελάς κι εσύ στα Λούλουδα, χάσμα του βράχου μαύρο” στο 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων, ως διάλογο με τον “Πορφυρα” του Διονυσίου Σολωμού, καθώς και την performance “Kinisis-AB” στο MOMus – Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στα πλαίσια ειδικού αφιερώματος του MΟMus και του Goethe Institut στον Joseph Beuys.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος