“Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα” ένα βιβλίο για τη σύγχρονη ελληνική μετανάστευση

Καλεσμένη τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στην εκπομπή “Κουβέντες Μακρινές” της “Φωνής της Ελλάδας” βρέθηκε η συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια Αγλαΐα Μπλιούμη.

Γεννημένη στη Στουτγάρδη της Γερμανίας η Αγλαΐα Μπλιούμη γνωρίζει από “πρώτο χέρι” την πραγματικότητα του να είναι κανείς 2ης γενιάς μετανάστης, τον ρατσισμό, τις αντιλήψεις, αλλά και τα προνόμια μου επιφέρει μια τέτοιου είδους “υβριδική ταυτότητα”, όπως ανέφερε και η ίδια στους Νατάσα Βησσαρίωνος και Γιάννη – Στέλιο Τζιρβελάκη.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης η μεταναστευτική λογοτεχνία, πάνω στην οποία έχει ερευνήσει αλλά και εργαστεί η καλεσμένη. Όλες αυτές οι σκέψεις, οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες από μια ζωή μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο πατρίδες αποτυπώνονται με την ακρίβεια που προσφέρει η δίγλωσση αντίληψη, στο βιβλίο “Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα“, που αποτελεί το πρώτο λογοτεχνικό εγχείρημα της συγγραφέα στα ελληνικά, και αναφέρεται στη σύγχρονη ελληνική μετανάστευση μέσα από τα μάτια μιας μετανάστριας 2ης γενιάς. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο 29 Νοεμβρίου 2022 στο βιβλιοπωλείο “Ιανός”.

Η κυρία Μπλιούμη μίλησε για όλα τα συστατικά στοιχεία που συντελούν το μυθιστόρημα της: για τις σελίδες που είναι γραμμένες στη γερμανική γλώσσα, τα στοιχεία από την ιστορία της ίδιας που αναδύονται μέσα από την ζωή των πρωταγωνιστών, τους “γκάσταρμπάιτερ” κι όλα εκείνα τα γεγονότα και τις προσλαμβάνουσες ενός παιδιού, το οποίο γεννιέται και ζει στη Γερμανία από γονείς Έλληνες.

Η Αγλαΐα Μπλιούμη γεννήθηκε το 1972 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας από Έλληνες γονείς μετανάστες. Είναι απόφοιτος του τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του ΑΠΘ, Διδάκτορας στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και υπηρετεί ως μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο «Δημιουργική γραφή» και «Μεθοδολογία έρευνας». Έκανε τη λογοτεχνική της εμφάνιση με το γερμανόφωνο διήγημα «Το ξένο μέσα μου» στην ανθολογία Αποκλίσεις και μεταβάσεις, 1997. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες γερμανόφωνες και δίγλωσσες (γερμανικά/ελληνικά) ανθολογίες. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων Γερμανίας.

Ακούστε τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος