“2 miles from home” ένα ντοκιμαντέρ για τη γενοκτονία των Ποντίων

“Εάν δεν τιμωρηθεί το έγκλημα, επαναλαμβάνεται σε μεγαλύτερη έκταση. Εάν το 1915, το 1919, είχαν τιμωρηθεί ο Μ. Κεμάλ και οι σύντροφοί του, τότε ίσως οι Ναζί να μην είχαν κάνει τη γενοκτονία των Εβραίων.”
Ταμερ Τσιλινγκίρ, συγγραφέας-ακτιβιστής γενοκτονίας Ποντίων.

Ένα δημιουργικό ντοκιμαντέρ που εξιστορεί το ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Ανατολίας, την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με συνεντεύξεις από επιζώντες, τους απόγονούς τους, ιστορικούς και ακτιβιστές της γενοκτονίας σκηνοθέτησε η γεννημένη στο Μαϊάμι της Φλόριδα Τζούλια Σπυροπούλου.

Το δημιουργικό ντοκιμαντέρ “2 miles from home” επικεντρώνεται στην περίοδο του 1914-1923, και ειδικά στην άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919. Τότε αρχίζει η δεύτερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ξεκίνησε το 1914 από τους Νεότουρκους. Τότε κορυφώθηκε και η γενοκτονία των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας (Ποντίων) με δεκάδες χιλιάδες θύματα. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, οι φτωχοί, ξεριζωμένοι, γεμάτοι κακουχίες επιζώντες, οι απόγονοί τους, οι ιστορικοί και οι ακτιβιστές της γενοκτονίας μιλούν για τα γενοκτόνα εγκλήματα.
Μέσα από νέα και αρχειακά πλάνα, σκίτσα, φωτογραφίες αρχείου και εφημερίδες, αυτό το ντοκιμαντέρ προκαλεί την ανακάλυψη της αλήθειας πέρα από την άρνηση.

“2 miles from home” ένα ντοκιμαντέρ για τη γενοκτονία των Ποντίων

Η παγκόσμια πρεμιέρα του “2 miles from home” πραγματοποιήθηκε στο 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (Los Angeles Greek Film Festival) τη Δευτέρα 10 Μαΐου. Η ταινία διαγωνίζεται στο τμήμα Ντοκιμαντέρ. Η Διεθνή Πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στο 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Πλατφόρμα.

Η Τζούλια Σπυροπούλου έχει γεννηθεί στο Μαϊάμι της Φλόριντα των ΗΠΑ. Έχει σπουδάσει Υποκριτική (Bachelor of Arts in Theater) στο Florida International University, όπως επίσης και με τους Ελένη Σκότη, ΑΘηνά Τρέβλια, Olympia Doukakis, John Strasberg, Brian O’neil, και Ashley Ingram. Επίσης έχει σπουδάσει στο New York Film Academy (ΝΥ).
Έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις Παναγία των Παρισίων, Ο Μάγος του Οζ, Το τυφλό σημείο, M.I.S.S.I.S. και στο πρώτο της θεατρικό έργο Free Rider στο Θέατρο Παραμυθίας το 2011. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Sam Esmail, Philip Church, Adrian Frieling, Ferdinando Filomarino.
Στην τηλεόραση, έχει παρουσιάσει το Sewer Stories Metropolis για το Ολλανδικό κανάλι VPRO. Με την ταινία JEAN έκανε το πρώτο της σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο απέσπασε 3 διακρίσεις και 4 συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και έγινε μίσθωση από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Η δεύτερη ταινία με τίτλο YUBI, απέσπασε το 3ο βραβείο στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ιεράπετρας, και 4 συμμετοχές σε Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως και έγινε μίσθωση για την ταινία από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Το “2 miles from home” είναι το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της.

Μπορείτε να δείτε το trailer εδώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τζούλια Σπυροπούλου, είναι καλεσμένη στη “Φωνή της Ελλάδας” την Τετάρτη 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, στην εκπομπή “κουβέντες μακρινές” (12.00 – 13.00 ώρα Ελλάδας). Ακρόαση από το webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas καθώς και μέσα από την τηλεόραση στην ένδειξη Voice of Greece.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τη Τζούλια Σπυροπούλου στην ιστοσελίδα https://www.juliasperopoulos.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος