Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Δήμος Αργοστολίου και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» διοργάνωσαν στο Αργοστόλι από την Πέμπτη, 7 έως και το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 τριήμερες εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μεγάλη προεπαναστατική, ως προς την αθρόα και ομόψυχη συμμετοχή των Κεφαλλήνων / Επτανησίων / Ελλήνων, δράση στη Ναυμαχία Ναυπάκτου, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 450 χρόνια από μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.

Οι εκδηλώσεις, στις οποίες ασφαλώς τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, περιλάμβαναν τέλεση Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, Ιερού Μνημόσυνου, εκπαιδευτικά προγράμματα, έκθεση κειμηλίων στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς και επιστημονική ημερίδα υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και αποκαλυπτήρια, στον τόπο του παλαιού κοιμητηρίου των πεσόντων της Ναυμαχίας, του πρώτου στην Ελλάδα Ηρώου Ελλήνων πεσόντων.

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια των εκδηλώσεων

Το Ηρώο, δωρεά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας «Οδυσσεύς» προς τον Δήμο Αργοστολίου, κεντρικό θέμα έχει τη φτερωτή Ελευθερία που κρατώντας σπαθί οδήγησε την Ιερή Συμμαχία στη νίκη και απάλλαξε την Ευρώπη από την επεκτατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η ένωση των χριστιανικών ευρωπαϊκών δυνάμεων θεωρείται πρώιμο δείγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και έμπρακτης συνεργασίας για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου
Έκθεση Κεφαλληνιακών Κειμηλίων

Στο πλαίσιο του εορτασμού εγκαινιάστηκε στο Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς, έκθεση κεφαλληνιακών Κειμηλίων. Η έκθεση διοργανώθηκε με την αμέριστη συμβολή της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας και προσωπικά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. κ. Δημητρίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τη Διευθύντρια Απόδημου Ελληνισμού και Προγραμμάτων κα Ευανθία Παπαδάτου, βράβευσε τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Χασιώτη για την πολυετή προσφορά του στη διδασκαλία και την έρευνα της ιστορίας της ελληνικής διασποράς.

Πηγή: ΓΓΑΕ – inkefalonia.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος