«Πατριδογνωσία του Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής»: H έκθεση ζωγραφικής της Σ. Αμπερίδου “ταξιδεύει” στο Ντίσελντορφ

Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Πατριδογνωσία του Πόντου – Η Ρωμιοσύνη της Ανατολής», της Σοφίας Αμπερίδου, πρόκειται να παρουσιαστεί, από τις 6 έως τις 30 Οκτωβρίου, στο Μουσείο της πόλης του Ντίσελντορφ (Stadtmuseum). Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ και Περιχώρων «Ο Ξενιτέας», υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ και του δημάρχου Στέφαν Κέλερ.

Έργα φιλοτεχνημένα με ακρυλικά, σκόνες, ακουαρέλες και χαρακτικά, συνιστούν «μικρά βιβλία» και αφηγούνται την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Ανατολής, αλλά και στιγμιότυπα από τη ζωή των προγόνων.

Όπως αναφέρει σε κριτικό σημείωμά της η δρ Λαογραφίας Μυροφόρα Ε. Ευσταθιάδου, «η Σοφία Αμπερίδου λες και ζωγραφίζει αγιογραφίες με στοιχεία ποντιακά… λες και αγιοποιεί τους Πόντιους ήρωες της ζωγραφικής της».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στις 18:30, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, Τρίτη έως Κυριακή, από τις 11:00 έως τις 18:00.

Ποια είναι η Σοφία Αμπερίδου

Η ζωγράφος-αγιογράφος Σοφία Αμπερίδου γεννήθηκε το 1964 στην Κατερίνη. Από το 1994 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος κι έχει κάνει ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής, διακόσμησης και χαρακτικής. Μυήθηκε στη βυζαντινή αγιογραφία τα έτη 1990-2000.

Είναι πτυχιούχος του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) με ειδικότητα τον Ελληνικό Πολιτισμό. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Εφαρμοσμένης Θεολογίας, στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ.

Διδάσκει αγιογραφία και ζωγραφική σε πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα δήμων και ναών. Τα ζωγραφικά έργα της είναι ανθρωποκεντρικά και εκφράζουν προβληματισμούς, σκέψεις και συναισθήματα για το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Το σημαντικότερο μέρος του έργου της αφορά τον ξεριζωμό και την προσφυγιά των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Πηγή: Pontosnews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος