Παρουσιάστηκε το βιβλίο για τους πρώτους Κρήτες της Αυστραλίας

Πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του ιστορικού ερευνητή Σωκράτη Τσουρδαλάκη «Οι πρωτοπόροι Κρήτες της Αυστραλίας από το 1829».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» με τη συνεργασία της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Η εκδήλωση ‘άρχισε με την προβολή ενός video με φωτογραφίες Κρητών μεταναστών και κατόπιν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Τον συγγραφέα παρουσίασε ο Μιχάλης Φραγκεδάκης, πρ. εμπορικός διευθυντής ESSO PAPPAS – EKO, όπου εκτός των άλλων αναφέρθηκε στην απόφαση του Σωκράτη Τσουρδαλάκη να μεταναστεύσει στην Αυστραλία όπου βρίσκονταν τα τρία αδέλφια του, τη δημιουργία της οικογένειας του και την επαγγελματική του πορεία στην εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας, αλλά και στην σημαντική προσπάθεια του να διδάξει στα νέα παιδιά της Μελβούρνης τα ελληνικά ιδεώδη.

Για το βιβλίο μίλησε ο συγγραφέας Σωκράτης Τσουρδαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη και κουραστική προσπάθεια που χρειάστηκε για την συγκέντρωση του υλικού από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ενώ συγκινημένος ευχαρίστησε το Ίδρυμα για την φιλοξενία της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αργυρώ Χανιωτάκη-Σμυρλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του Ιδρύματος. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νέας Ζηλανδίας και πρόεδρος του Παραρτήματος του Ιδρύματος στην Αυστραλία Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, η βουλευτής Χανίων Σέβη Βολουδάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ριζίτικο από τη Ριζίτικη Παρέα της Νέας Κυδωνίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών, εκκλησιαστικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και πλήθος κόσμου απ’ όλη τη Κρήτη.

Το βιβλίο εκδόθηκε ελληνικά και αγγλικά από την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό αφήγημα που παρουσιάζει την περιπέτεια των Κρητών που έφθασαν στην Αυστραλία και τη Νέας Ζηλανδίας, από τα μέσα του 19ου αιώνα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, οργανώθηκαν σε κοινότητες και δημιούργησαν συλλόγους σε όλες τις πολιτείες, με μεγαλύτερους της Μελβούρνης (1956) και του Σύδνεϋ (1959) και σήμερα αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δραστήρια τμήματα της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας.

Σε ξεχωριστά κεφάλαια αναφέρονται οι Κρητικοί που πολέμησαν στον Α΄ το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στην Κορέα και το Βιετνάμ με τον Αυστραλιανό στρατό, οι ιερείς της ομογένειας, ενώ περιλαμβάνεται και αναλυτική καταγραφή των μεταναστών στην ήπειρο.

Πηγή: neoskosmos

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος