Παράρτημα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» ιδρύεται στη Μελβούρνη

Την ίδρυση και λειτουργία Παραρτήματος στη Μελβούρνη, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που εδρεύει στην πατρική Οικία-Μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα των Χανίων, αποφάσισε ομόφωνα η Διοίκησή του, με στόχο την μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου και της εθνικής συμβολής του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στην ευρύτερη περιοχή της Ωκεανίας και Αυστραλασίας.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, νομικός, ιστορικός και συγγραφέας, κ. Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, κάλεσε, με επιστολή του, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κρητών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, κ. Αντώνιο Τσουρδαλάκη, να συνεργαστεί με επίλεκτα στελέχη του Ελληνισμού, ώστε να ιδρυθεί Παράρτημα του γνωστού για την εθνική και διεθνή δράση του, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος.

Η ιδρυτική Συνέλευση για την ίδρυση του Παραρτήματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα Lyceum του Alphington Grammar School και σ΄αυτή θα προσκληθούν στελέχη και ηγέτες της ομογένειας, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Την Ίδρυση του Παραρτήματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» υποστηρίζουν η Ιερά Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, η Ομοσπονδία Κρητών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας, το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών, το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Ελληνικών Ερευνών, το Ελληνο-Αυστραλιανό Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας, η Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης, η Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, ο Κρητικός Σύλλογος της Νέας Νοτίου Ουαλίας και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Μελβούρνης.

«Η ίδρυση του Παραρτήματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει ως στόχο του να ενδυναμώσει τις Αυστραλο-Ελληνικές σχέσεις, να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας με τον ελλαδικό Ελληνισμό και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη σπουδή, μελέτη και διάδοση των αξιών εκείνων της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της διασυμμαχικής φιλίας που χαρακτήριζαν την εθναρχική πολιτική και το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος, κ. Παπαδάκης.

«Η λειτουργία του Παραρτήματος θα έχει ως στόχο και την ενημέρωση και δημιουργία σχέσεων φιλίας με τους Αυστραλούς συμπολίτες μας, όχι μόνο με την Κρήτη και τον εθνικό οραματισμό του πλέον διορατικού και επικοινωνιακού Έλληνα πολιτικού και ευπατρίδη του 20ου αιώνα, αλλά και να καταστεί ασπίδα της σύγχρονης Ελλάδας στις συγκαιρινές προκλήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητών, κ. Α. Τσουρδαλάκης.

Σε ανακοίνωσή του το ιδρυτικό Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρει: «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποτέλεσε ιδεολογία και κίνημα, πρότυπο ευαισθητοποιημένου Έλληνα πατριώτη, μπροστάρη της Ελλάδας στους αλυτρωτικούς της αγώνες, μοντέλο της πολιτικής επιστήμης και παράδειγμα προς μίμηση. Η ιστορία, η οποία ψύχραιμα αξιολογεί και κατατάσσει, τον ένταξε στη βαθμίδα του Εθνάρχου, του ιστορικού προσώπου που είναι πάνω από τη πολιτική ιδεολογία, τις πολιτικές παρατάξεις και τα κομματικά δρώμενα. Ο Βενιζέλος ανήκει σε όλους τους Έλληνες, όλων των παρατάξεων και των καιρών. Είναι το πρόσωπο που ενώνει, που καθοδηγεί, που δείχνει το χρέος μας απέναντι στην Ελλάδα, τη μάννα του πολιτισμού μας, την κοινή μας Μητρίδα».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ

Το Παράρτημα θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με έρευνες και τη μελέτη θεμάτων που αφορούν τον Βενιζέλο και την Εποχή του, όπως αυτά παρουσιάζονται στην αυστραλιανή βιβλιογραφία, στα αρχεία της Αυστραλίας και της Βρετανίας, στις ελληνόγλωσσες εφημερίδες της εποχής που κυκλοφορούσαν στο Σύδνεϋ, στη Βρισβάνη και στη Μελβούρνη. Θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ευρύτερης και αρτιότερης επίγνωσης και θα ευαισθητοποιήσει τους Αυστραλο-Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς, τους φοιτητές της ιστορίας, τους εκπαιδευτικούς της ελληνικής γλώσσας, τους μαθητές, και όλους εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδος.

Το Παράρτημα θα αποτελέσει κέντρο τεκμηρίωσης και αναζήτησης δεδομένων και πληροφοριών, καθώς και κέντρο αναφοράς σε θέματα που αφορούν τον Βενιζέλο και την Εποχή του. Θα μπορεί να συγκαλεί συνέδρια, να προσκαλεί διεθνείς προσωπικότητες, να οργανώνει μαθητικούς και φοιτητικούς διαγωνισμούς, να προβαίνει σε εκδόσεις, να καλλιεργεί την ελληνόγλωσση λογοτεχνία και να ενθαρρύνει έρευνες και μελέτες.

Θεμελιώδης στόχος του Παραρτήματος είναι να συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Ελλάδα, έχοντας ως βάση το υφιστάμενο Καταστατικό Λειτουργίας του και να αναλαμβάνει προγράμματα και δράσεις προς υλοποίηση, σε στενή πάντα συνεργασία με τους λειτουργούς του Εθνικού Ιδρύματος στα Χανιά.

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος