Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για Λούη Τίκα, Κωνσταντίνο Μπρουμίδη και Δρα Γεώργιο Παπανικολάου

O ένας δολοφονήθηκε από την Πολιτοφυλακή στις απεργίες των ανθρακωρύχων του Κολοράντο το 1914 και άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας και της εργατικής νομοθεσίας. Ο άλλος κόσμησε τον περασμένο αιώνα με τοιχογραφίες το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον και έχει ονομαστεί «Μιχαήλ Άγγελος» των ΗΠΑ. Και ο τρίτος επινόησε στην Αμερική το φημισμένο «Παπ-Τεστ» χάρη στο οποίο σώζονται εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο σ’ όλο τον κόσμο. Όλοι τους ήταν Έλληνες.

Αυτούς τους τρεις, τον Λούη Τίκα, τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη και τον Δρα Γεώργιο Παπανικολάου, θα τιμήσει με ομιλίες για τη ζωή και το έργο τους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας.

«Με πολλή χαρά και υπερηφάνεια, θα πραγματοποιήσουμε και αυτές τις εκδηλώσεις μας που είναι μνήμης και τιμής», τόνισε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας Μιχάλης Αλεξάνδρου και πρόσθεσε: «Έχουμε χρέος και καθήκον να μη ξεχνάμε και να αποδίδουμε τιμές σ’ αυτούς που ευεργέτησαν τον κόσμο, που έγιναν σύμβολα, που τίμησαν τον τόπο της καταγωγής τους και που μας κάνουν υπερήφανους. Παράλληλα, αποτελούν φωτεινά παραδείγματα για τις νεότερες γενιές».

Ο κ. Αλεξάνδρου υποστήριξε ότι η προβολή της θυσίας και του έργου αυτών των Ελλήνων, δημιουργεί φιλέλληνες, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη γενέτειρα. «Πρέπει ο κόσμος να μάθει, ακόμα καλύτερα, ποιος ήταν ο Παπανικολάου και γιατί έδωσε τη ζωή του ο Λούης Τίκας. Επίσης, πρέπει να γίνει περισσότερο κατανοητό το μεγαλείο της τέχνης του Μπρουμίδη».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνικού Κήρυκα:

-Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα τιμηθεί η μνήμη του Λούη Τίκα, με ομιλία της δημοσιογράφου Γιώτας Αργυροπούλου-Φραγκέδη, η οποία θα αναφερθεί στη ζωή, το έργο και την άγρια δολοφονία του. Ο Τίκας καταγόταν από την Κρήτη και το όνομά του ήταν Ηλίας Σπαντιδάκης.

Με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας και προέδρου του Ιδρύματος Ελληνισμού που εδρεύει στη Φλόριδα, Μιχάλη Σέρβου, τοποθετήθηκε το 2018 το άγαλμα του Λούη Τίκα στο Τρίνιντατ της πολιτείας Κολοράντο, σε κοντινή απόσταση από τον τόπο του μαρτυρίου, όπου είχε λάβει χώρα η λεγόμενη Σφαγή του Λάντλοου των απεργών ανθρακωρύχων. Είχαν σκοτωθεί εκείνη την ημέρα πολλοί ανθρακωρύχοι και από τις οικογένειές τους, 13 παιδιά και δύο μητέρες. Δίπλα στο άγαλμα του Τίκα υπάρχει το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους ανθρακωρύχους.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για Λούη Τίκα, Κωνσταντίνο Μπρουμίδη και Δρα Γεώργιο Παπανικολάου

Λούης Τίκας

-Στα τέλη Οκτωβρίου η Ομοσπονδία θα πραγματοποιήσει διάλεξη, με ομιλητή τον κ. Σέρβο, αφιερωμένη στον μεγάλο ζωγράφο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, ο οποίος με τις τοιχογραφίες του άφησε ανεξίτηλη την παρουσία του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Mε πρωτοβουλία και πάλι του Μιχάλη Σέρβου και του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής, τοποθετήθηκε το άγαλμα του Μπρουμίδη στην ιστορική πόλη της Ανάπολις με τη βοήθεια της ελληνικής και της ιταλικής κοινότητας.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για Λούη Τίκα, Κωνσταντίνο Μπρουμίδη και Δρα Γεώργιο Παπανικολάου

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης

-Η Ομοσπονδία της Φλόριδας θα τιμήσει, επίσης, τη μνήμη του Δρα Γεωργίου Παπανικολάου, ο οποίος επινόησε το «Παπ-Τεστ». Ομιλητής θα είναι ο ορθοπεδικός Θεόδωρος Βλάχος. Το άγαλμά του, με πρωτοβουλία του Μιχάλη Σέρβου, έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.

Ο μεγάλος Ελληνας επιστήμονας γεννήθηκε το 1883 στην Κύμη της Εύβοιας και πέθανε το 1962 στο Μαϊάμι και είναι από τους πρωτοπόρους ερευνητές στην Κυτταρολογία, ο πατέρας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας και ο εφευρέτης του Παπ-Τεστ.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φλόριδας: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για Λούη Τίκα, Κωνσταντίνο Μπρουμίδη και Δρα Γεώργιο Παπανικολάου

 Δρ Γεώργιος Παπανικολάου

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος