Ομογενείς επιστήμονες για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την μελλοντική εξέλιξη της

Tο Δίκτυο Ελληνικής Καινοτομίας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη διοργάνωσαν από κοινού διαδικτυακή εκδήλωση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις μελλοντικές εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα.

Ομιλητές ήταν ο καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Φωτεινή Χρηστιά, καθηγητές του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης γνωστό ως ΜΙΤ.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης και των συζητήσεων ήταν η επανάσταση που έχει πυροδοτήσει η τεχνητή νοημοσύνη με τις εντυπωσιακές προβλέψεις της και τα σημαντικά οφέλη των εφαρμογών της, αλλά ταυτοχρόνως και το σύνολο των σοβαρών ερωτημάτων με πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις που εγείρονται από τη χρήση της.

Ο Καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αφού ανέλυσε τα καινούργια δεδομένα τα οποία έχουν επιφέρει οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στις σύγχρονες συσκευές, επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση της. Ερωτώμενος για το πώς μπορεί να οικοδομηθεί μια σωστή αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης ο Δρ Δασκαλάκης αποσαφήνισε ότι «σημαντικό είναι πρώτα να καταλάβει κάποιος πού βασίζεται η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και από πού προέρχονται τα δεδομένα. Ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό –τόνισε- είναι να ασχοληθεί κάποιος με τη στατιστική, τις πιθανότητες και το machinelearning». Προκειμένου να γίνει σωστά κάτι τέτοιο, υποστήριξε ότι σ ́ ένα πρώτο επίπεδο τα ακαδημαϊκά προγράμματα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα πρέπει να φροντίσουν να ενσωματώσουν τη στατιστική και τον προγραμματισμό.

Επίσης, ο Δρ Δασκαλάκης επικεντρώθηκε στο μεγάλο του όραμα για τη δημιουργία μέσα στο 2021 στην Ελλάδα ενός παγκοσμίου βεληνεκούς κέντρου για την τεχνητή νοημοσύνη. Το Κέντρο αυτό «φιλοδοξεί να είναι άρτια συνδεδεμένο με την οικονομία και να αποτελέσει τη θερμοκοιτίδα για την έρευνα και μεταφορά τεχνολογίας στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, το εξαιρετικό αυτό περιβάλλον επιδιώκει να προσελκύσει την ονειρική ομάδα (dreamteam) των Ελλήνων ερευνητών και ακαδημαϊκών οι οποίοι σταδιοδρομούν στο εξωτερικό».

Ομογενείς επιστήμονες για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την μελλοντική εξέλιξη της

Οι φόβοι και οι ανησυχίες γύρω από τον εκρηκτικό ρυθμό ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και τον έλεγχό της επισημάνθηκαν από την καθηγήτρια του MIT Φωτεινή Χρηστιά. «Οι επιστήμονες και οι ερευνητές έχουν την υποχρέωση -τόνισε η Δρ Χρηστιά- να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που να προωθεί το κοινωνικό καλό και την επιστημονική και κοινωνική έρευνα. Η ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το τεράστιο αυτό επίτευγμα, να το κατανοήσει και με μεγάλη υπευθυνότητα να εξετάσει όλες τις πτυχές του».

Ακόμα, αναφέρθηκε «στο πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει στο περιβάλλον της ελληνικής πραγματικότητας και υπεραμύνθηκε της ανάγκης δημιουργίας ενός κανονιστικού πλαισίου.

Με τις παρεμβάσεις τα μέλη του οργανισμού Hellenic Innovation Network, το οποίο έχει συσταθεί με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου Βοστώνης, εξέφρασαν και αυτά τους προβληματισμούς τους και αναφέρθηκαν στην ανάγκη της ορθής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο επικεφαλής του MITMediaLab Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος συντόνισε το τελευταίο μέρος της συζήτησης, επεσήμανε μάλιστα την ανάγκη της αναβάθμισης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και δεδομένων στο πεδίο της.

Την εκδήλωση που τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» χαιρέτισαν η πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας, Μαρίνα Χατζοπούλου και ο αντιπρόεδρος του ΜΙΤ Enterprise Forum of Greece, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι είναι μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Βοστώνη ιδρυτικά στελέχη του Hellenic Innovation Network.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος