Οι κοινοί αγώνες Ελλήνων και Ρώσων κατά των Ναζί σε παρουσίαση του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας στο 17ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ «Νικήσαμε Μαζί»

Στους μακραίωνους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία ήταν αφιερωμένη η διάλεξη της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., Δώρας Γιαννίτση με θέμα «Ελλάδα-Ρωσία: κοινές σελίδες ιστορίας. – Ελληνισμός και φιλελληνισμός στη Ρωσία: παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ελλάδα-Ρωσία: πάντα στην ίδια πλευρά των οδοφραγμάτων». Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Κρατικού Πανεπιστημίου του Βόλγκογκραντ (πρώην Σταλινγκραντ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 17ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «Νικήσαμε Μαζί», 19-22 Νοεμβρίου. 

Στην ομιλία της, η κ Γιαννίτση τόνισε ότι η δράση  του ΚΕΠ  στο σύνολό της είναι ταγμένη στην ανάδειξη των κοινών σελίδων ιστορίας , που συνδέουν τους δύο ομόδοξους λαούς, Έλληνες και Ρώσους, με μακραίωνους δεσμούς ιστορικής, πολιτισμικής, πνευματικής εγγύτητας. Επιπλέον, παραπέμπουν στις ιδέες της Ορθόδοξης Ανατολής, με κοινή νοοτροπία και αντίληψη για τον άνθρωπο και τον κόσμο, που βασίζονται στις πανανθρώπινες, διαχρονικές και καθολικές αξίες και ιδανικά της συνέπειας, της πίστης στο χρέος, της αγάπης, της πραγματικής αρετής και ανάγονται από τα κείμενα των αρχαίων κλασσικών συγγραφέων.   

Το φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 300 επαγγελματίες από τους οποίους οι 100 εκπρόσωποι της ξένης κινηματογραφικής βιομηχανίας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με την υποστήριξη του Προεδρικού Ιδρύματος-Ταμείου Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών. Διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι οι Ευρασιατική Λαϊκή Συνέλευση, Ρωσική Ιστορική Εταιρεία, Ευρασιατική Ακαδημία Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου, Διοίκηση της Περιφέρειας του Βόλγκογκραντ, Κρατικό Πανεπιστήμιο του Βόλγκογκραντ κ.α.

Σημειώνεται ότι η ημερομηνία έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η 19η Νοεμβρίου είναι η ημέρα κατά την οποία το 1942 ξεκίνησε η νικηφόρα αντεπίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Στάλινγκραντ (νυν Βόλγκογκραντ).

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού -ΚΕΠ Μόσχας)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος