Οι ιστορικοί δεσμοί της Ελλάδας με την Αφρικανική ήπειρο στο επίκεντρο του 19ου Φεστιβάλ Αφρικανικού Πολιτισμού

Το 19ο Φεστιβάλ Αφρικανικού Πολιτισμού διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στην πρεσβευτική κατοικία της Νοτίου Αφρικής, με κεντρικό ομιλητή τον γενικό γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη. 

Στην ομιλία του, ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στην πολύπλευρη και συστηματική ανάπτυξη των σχέσεων της με χώρες της Αφρικανικής ηπείρου και στους στενούς δεσμούς που αναπτύσσει με αυτές, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τη συνεισφορά και της ελληνικής Ομογένειας.  Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Αφρικανική ήπειρο  και τον ρόλο «γέφυρας» συνδεσιμότητας της Μεσογείου στο παρελθόν αλλά και σήμερα, ενώ τόνισε τις συστηματικές προσπάθειες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία στενότερων σχέσεων με την Αφρικανική ήπειρο, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυνατότητες και τον δυναμισμό της. 

Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού τόνισε ιδιαίτερα τον σημαίνοντα ρόλο των ελληνικών Κοινοτήτων στην Αφρική για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κρατών που τις φιλοξενούν και την προώθηση της αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας.  Παρομοίως, αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με ιστορία δύο χιλιάδων ετών στην Αίγυπτο και στην Αφρικανική ήπειρο.

Στο 19ο Φεστιβάλ Αφρικανικού Πολιτισμού συμμετείχαν οι Αίγυπτος, Αλγερία, Γκάμπια, Γκάνα, Ακτή του Ελεφαντοστού, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε,  Κένυα, Λ.Δ. Κονγκό, Λιβύη, Μαδαγασκάρη, Μαρόκο, Ν. Αφρική, Νιγηρία, Ουγκάντα, Σενεγάλη, Σεϋχέλλες, Σουδάν και Τανζανία. 

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή ΓΓΑΕΔΔ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος