«Οι Έλληνες Καλλιτέχνες της Διασποράς στην Αμερική» στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (audio)

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ίδρυμα Ελληνική Διασπορά (Πάτρα) συνδιοργανώνουν την έκθεση “Έλληνες εικαστικοί και η διαμόρφωση της αμερικανικής τέχνης τον 20ο αιώνα” που φιλοξενείται στο Κέντρο τεχνών του Δήμου Αθηναίων ως τις 30 Οκτωβρίου 2025.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενήθηκε σήμερα Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “κουβέντες μακρινές” με τους Νατάσα Βησσαρίωνος και Γιώργο Κεραμιδά, η μουσειολόγος και ερευνήτρια πολιτιστικής διπλωματίας κα. Γεωργία Μανωλοπούλου.

Η κα. Μανωλοπούλου μίλησε για την έκθεση και το αποτύπωμα της, την ελληνικότητα των έργων, τη μνήμη και το τραύμα που εμπεριέχονται σε αυτά καθώς και στον τρόπο που συνέβαλαν και διαμόρφωσαν οι Έλληνες εικαστικοί την αμερικανική τέχνη του 20ου αιώνα.

Η έκθεση φέρνει στο αθηναϊκό κοινό μια σημαντική επιλογή από τη συλλογή του Ιδρύματος Ελληνική Διασπορά, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 2.000 έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών που μετανάστευσαν στην Ευρώπη και την Αμερική, κυρίως στις αρχές του 20ού αιώνα. Στόχος της είναι να αναδείξει τη συμβολή τους στη νεοελληνική τέχνη και στη διεθνή πρωτοπορία, δίνοντας βήμα τόσο σε λιγότερο γνωστούς δημιουργούς όσο και σε διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες που μεγαλούργησαν στις ΗΠΑ είτε συμμετέχοντας σε ιστορικές ομαδικές εκθέσεις είτε παρουσιάζοντας αναδρομικά το έργο τους σε σημαντικά Ιδρύματα και Μουσεία.

«Οι Έλληνες Καλλιτέχνες της Διασποράς στην Αμερική» στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (audio)
Chryssa

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των Chryssa, Stamos, Samaras, Benglis, Baziotis, Voulkos και πολλών άλλων, αποτυπώνοντας την καλλιτεχνική τους πορεία και την επίδραση της ελληνικής ταυτότητας στο έργο τους καθώς και των νεότερων συνεχιστών του οράματός τους.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη της κας. Μανωλοπούλου εδώ

Συντονισμός έκθεσης: Ελένη Κυπραίου
Επιμέλεια: ‘Ίδρυμα Διασπορά”

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων:
Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 11:00-19:00,
Σάββατο & Κυριακή 10:00 15:00,
Δευτέρα κλειστά

Περισσότερες πληροφορίες: www.hellenicdiaspora.org 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος