Οι δήμοι Μεσολογγίου και Dessau-Roßlau με κοινές εκδηλώσεις τιμούν την Ελληνική Επανάσταση

Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης ανέλαβαν η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και ο δήμος Dessau-Roßlau, γενέτειρα πόλη του φιλέλληνα και υποστηρικτή της Ελληνικής Επανάστασης, ποιητή Wilhelm Müller. Η διασύνδεση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 2021.

Πριν από 200 χρόνια ο ποιητής Wilhelm Müller, (1794-1827),  ήταν ένας από τους πιο γνωστούς φιλέλληνες και υποστηρικτές του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησία. Στην Ελλάδα, ο Wilhelm Müller συγκαταλέγεται ιστορικά στις εξέχουσες μορφές που απαρτίζουν το ιστορικό ρεύμα των “Φιλελλήνων”.

Με τον συντονισμό των τοπικών αυτοδιοικήσεων των δύο πόλεων και τη συνδρομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις. Μέσω του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Μεσολογγίου Artist in Residence θα φιλοξενηθεί η καλλιτέχνιδα/φωτογράφος Zerina Kaps από το Dessau-Roßlau στην πόλη του Μεσολογγίου για χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών με σκοπό τη δημιουργία ενός έργου τέχνης με θέμα την Ελευθερία στην σύγχρονη εποχή, το οποίο θα παραμείνει στην πόλη του Μεσολογγίου. Η καλλιτέχνιδα σε συνεργασία με το Δήμο Μεσολογγίου θα πραγματοποιήσει έκθεση με την οποία θα παρουσιάσει το έργο της στο κοινό. Η Γερμανίδα καλλιτέχνης επιλέχθηκε έπειτα από διαγωνισμό που διεξήγαγε ο Δήμος του Dessau-Roßlau, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά  πέντε καλλιτέχνες. 

Στο πλαίσιο της δεύτερης εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση στο Μεσολόγγι, με χρονικό ορίζοντα το 2023, με τίτλο «Από τον Φιλέλληνα Wilhelm Müller (1794 -1827) στην Ειρηνική Επανάσταση του 1989», στην οποία θα παρουσιαστούν τα κομβικά σημεία της ιστορίας για τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στο Dessau-Roßlau.

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή Ελληνογερμανική Συνέλευση)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος