Ο βραβευμένος καθηγητής για θέματα εκπαίδευσης και οικογένειας Β. Φθενάκης στη “Φωνή της Ελλάδας”

Στη “Φωνή της Ελλάδας” φιλοξενήθηκε  ένας από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες σε θέματα εκπαίδευσης και οικογένειας, ο βραβευμένος καθηγητής Βασίλειος Φθενάκης και συνομίλησε με τη Νατάσα Βησσαρίωνος και τον Γιάννη – Στέλιο Τζιρβελάκη.

Ο κ. Φθενάκης “χαρτογράφησε” τη συνολική του πορεία, από την Κρήτη μέχρι να φτάσει στο Μόναχο της Γερμανίας, όπου και συνέχισε της σπουδές του και διέγραψε μια πολύ σημαντική πορεία.

Στην εκπομπή «Κουβέντες Μακρινές» ο καθηγητής Φθενάκης μίλησε όχι μόνο για την καριέρα του, αλλά και τα ίδια τα θέματα που τον απασχόλησαν στην πορεία της καριέρας αυτής, τα οποία παραμένουν καίρια έως και σήμερα: ποιος είναι ό ρόλος του πατέρα στην οικογένεια; Τι αλλαγές παρατηρούνται σήμερα;

Στο «τραπέζι της συζήτησης» τέθηκαν, ωστόσο και ζητήματα διαφορετικών οικογενειών, διαζευγμένων, ομόφυλων και πως ακριβώς το νομοθετικό πλαίσιο εγκολπώνει τις αλλαγές της κοινωνίας στο σύστημα του και τι ακριβώς γνωρίζει ο ίδιος από τις έρευνές του. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η κοινωνία, είναι πιο μπροστά από τους πολιτικούς“.

Δεύτερο κομμάτι της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της εκπαίδευσης, μιας και ο καλεσμένος διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο, όντας ο «αρχιτέκτονας» του εκπαιδευτικού συστήματος της Γερμανίας καθώς και ο βασικός σύμβουλος κάθε ομόσπονδης κυβέρνησης για 20 χρόνια. Προβλήματα, αλλαγές ψηφιοποίηση, δομή κι αναδόμηση, το ελληνικό και το γερμανικό σύστημα (κι όχι μόνο) τοποθετήθηκαν  κάτω από το μικροσκόπιο.

Ακούστε τη συνέντευξη

Λίγα λόγια για τον Βασίλειο Φθενάκη. 
Γεννήθηκε στο Κιλκίς και μεγάλωσε στο Βραχάσι Κρήτης. Σπούδασε Ανθρωπολογία και Μοριακή Γενετική στη Φυσικομαθηματική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φυσικομαθηματικής, της Φιλοσοφικής και της Σχολής της Βιολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου στην οποία ανακηρύχθηκε και υφηγητής. Για 30 χρόνια (1975-2005) υπηρέτησε ως διευθυντής στο Κρατικό Ινστιτούτο Προσχολικής Αγωγής και Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας της Βαυαρίας.
Έχει διδάξει σε 10 πανεπιστήμια. Υπήρξε πρόεδρος της σε πολλές επιτροπές και συμβούλια για την παιδαγωγική έρευνα και την προσχολική ηλικία στη Γερμμανία, στη Μπρατισλάβα, στο Potsdam κ.α.
Είναι τακτικό ενεργό μέλος σε δέκα γερμανικές και ευρωπαϊκές επιστημονικές Εταιρείες και υπήρξε ενεργό μέλος  εννέα αμερικανικών επιστημονικών Εταιρειών.
Διετέλεσε εμπειρογνώμων του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στα θέματα Οικογενειακού Δικαίου και συνέβαλε στην αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Επίσης υπήρξε πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικογενειακής Έρευνας, Οικογενειακού Δικαίου και Οικογενειακής Πολιτικής. Ο ίδιος ίδρυσε την έρευνα της οικογένειας στη Γερμανία. Με πρωτοβουλία και επιστημονική του ευθύνη διεξήχθησαν εμπειρικές μελέτες που εστίαζαν στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση της γερμανικής οικογένειας.
Έχει αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες ως σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας της Shanghai και των επαρχιών Zhejiang και He Nan (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) σε θέματα εκπαιδευτικής και οικογενειακής πολιτικής. Συνολικά 10 συγγράμματα του μεταφράζονται στη κινεζική και 7 στη ρωσική γλώσσα, ενώ Παιδικοί Σταθμοί στη Κίνα φέρουν το όνομα του. Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος «Παλλάδιον» της Γερμανίας. Με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το 2004 η Ελληνική Ακαδημία Μονάχου. Από το 2006 ως το 2019 υπήρξε Πρόεδρος της γνωστής Εκπαιδευτικής Εταιρείας της Γερμανίας, DIDACTA, και το Μάϊο του 2019 του αποδόθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου.
Ο κ. Φθενάκης συμβουλεύει την εκάστοτε Ομόσπονδη Κυβέρνηση της Γερμανίας σε θέματα Παιδείας. Συγχρόνως συμβουλεύει τα πολιτικά κόμματα της CDU, CSU, SPD και των Πρασίνων όπως και τις τοπικές κυβερνήσεις των Κρατιδίων Βαυαρίας και Έσσης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης των Εκπαιδευτικών Συστημάτων των Κρατιδίων αυτών. Η Ομόσπονδη Κυβέρνηση της Γερμανίας ονόμασε τον κ. Φθενάκη μέλος της επταμελούς επιτροπής επιστημόνων για την κατάρτιση της έκθεσης σχετικά με την εξέλιξη της γερμανικής οικογένειας για τα επόμενα 20 χρόνια.
Ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής ανάπτυξης του προγράμματος για την αγωγή και μόρφωση των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών στην Βαυαρία που αποτελεί το κατεξοχήν πρότυπο μοντέλο σύγχρονης εκπαίδευσης που υιοθετούν πολλά γερμανικά Kρατίδια. Το Νότιο Τιρόλο ανέθεσε στον κ. Φθενάκη την ανάπτυξη του νέου Προγράμματος Μόρφωσης των Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας, που υιοθετήθηκε από την τοπική Κυβέρνηση στις 3 Νοεμβρίου 2008 και ετέθη σε εφαρμογή σε όλα τα νηπιαγωγεία.
Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας και καθηγητής σε πανεπιστήμια της Αθήνας και της Κίνας. Το υπουργείο Παιδείας της Κίνας του απέδωσε τον Τίτλο του Ειδικού Συμβούλου.
Έχει τιμηθεί για το επιστημονικό και κοινωνικό του έργο το Ομοσπονδιακό παράσημο του Σταυρού της Αξίας – Πρώτης Τάξεως της Γερμανίας. Με αντίστοιχα βραβεία έχει τιμηθεί από τον πρωθυπουργό της Έσσης, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και την πόλη του Μονάχου.
Είναι συγγραφέας και συνεκδότης πάνω από 100 επιστημονικών συγγραμμάτων και συγγραφέας άνω των 150 επιστημονικών άρθρων που δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά περιοδικά διεθνώς. Ομιλεί την ελληνική, γερμανική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.
Διαμένει από το 1963 στο Μόναχο, είναι παντρεμένος από το 1973 με τη νομικό Αικατερίνη Ζουράρη και έχει δύο γιούς τον Αλέξανδρο, Αρχιτέκτονα, και τον Φίλιππο, Αναισθησιολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πολυτεχνείου Μονάχου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος