Ο πυρρίχιος ταξίδεψε στην Ευρώπη και «καθήλωσε» τους ομογενείς

Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο Stadtmuseum Düsseldorf σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ “Ο Ξενιτέας” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων ο φάκελος της ένταξης του χορού Σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Μαυρίδης, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του τη σημαντικότητα της ένταξης και την ανάγκη επέκτασης αυτής της ένταξης και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε ο χορός – ταυτοτικό στοιχείο του ελληνισμού του Πόντου να αποκτήσει διεθνή ορατότητα. Τόνισε δε, τη συμπαράσταση και τη συμπόρευση του συλλόγου του και της ομογένειας της Γερμανίας στην πορεία αυτού του εγχειρήματος, χαρακτηρίζοντάς το ως «άθλο».

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης Παρθένα Ιορδανίδου, ανάφερε πως ο χορός σέρρα συμβολίζει το σθένος, την πυγμή και την ανθεκτικότητα των Ελλήνων του Πόντου ανά τους αιώνες. Ενισχύει, συνέχισε, τους δεσμούς των απόδημων Ελλήνων με την μητροπολιτική Ελλάδα. «Η ΟΣΕΠΕ δεσμεύεται να στηρίξει το επόμενο βήμα της προσπάθειας της ένταξης του πιο εμβληματικού μας χορού  στον κατάλογο της UNESCO» κατέληξε.

Ο πυρρίχιος ταξίδεψε στην Ευρώπη και «καθήλωσε» τους ομογενείς
Από την παρουσίαση του φακέλου της ένταξης του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Φωτογραφία: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου

Η εισηγήτρια Αλεξία Ιωαννίδου,  αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια της ομογένειας, και δη των συλλόγων της Γερμανίας που αγκάλιασαν την προσπάθεια από την αρχή. «Η βοήθειά σας ήταν ανεκτίμητη και δεν την ξέχασα. Η συνεισφορά σας ήταν καθοριστική για το επιτυχές αποτέλεσμα, και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτό», ανέφερε.

ην εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Βασίλειος Κοΐνης, η πρώην διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Εύα Παπαδάτου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Παρθένα Ιορδανίδου και μέλη της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος του συλλόγου της Κολωνίας «Οι Αργοναύτες» Δημήτρης Κωνσταντινίδης, η συντονίστρια Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου, η νομική σύμβουλος της ΟΣΕΠΕ Χρυσάνθη Φουλογλίδου, ο αντιπρόεδρος της «Μνήμης» Ευστάθιος Χαλκιάς, εκπρόσωποι των συλλόγων των Θεσσαλών «Η Θεσσαλία», των Ηπειρωτών «Δωδώνη» και των Θρακών «Ακρίτας»  του Ντίσελντορφ, η καθηγήτρια-φιλόλογος και συντονίστρια του δίγλωσσου κλάδου του Γυμνασίου Leibniz Montessori Αλεξία Μυριούνη και η καθηγήτρια του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου , ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας Μιχάλης Πατένταλης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Κέντρου Αυτισμού της Κολωνίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Παύλος Παπαδόπουλος, καθώς και πλήθος κόσμου.

Πηγή: pontosnews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος