Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου Χ. Καβαλής αποχαιρετά τον Γιώργο Φλωρεντή

 Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου, Χρήστος Καβαλής, απευθύνει, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της κοινότητας, ύστατο χαίρε στον επιφανή Αιγυπτιώτη και προσωπικό του φίλο, Γιώργο Φλωρεντή, που άφησε την τελευταία του πνοή την προηγούμενη Παρασκευή 11/3/2022 σε ηλικία 58 ετών:

«Με πολύ πόνο καρδιάς αποχαιρετώ τον επί 40 χρόνια φίλο και συνεργάτη Γιώργο Φλωρεντή, που για όλους εμάς τους φίλους του ήταν και θα μείνει ο αγαπημένος μας Ζώζος.

Γνωριστήκαμε ως φοιτητές το 1982 στην Αλεξάνδρεια όταν ήταν αντιπρόεδρος των εκεί Ελλήνων φοιτητών της ΕΦΕΑ και εγώ αντιπρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών Καΐρου της ΕΦΕΕΚ. Η περίοδος αυτή με συνέδεσε όσο καμία άλλη με τον Γιώργο.

Τα καλοκαίρια τρέχαμε μαζί για θέματα των Ελλήνων φοιτητών , για την ισότιμα των πτυχίων , για τα στρατολογικά για την στήριξη και ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού στην Αίγυπτο ( ΕΑΠ κ.α. ) , και φυσικά για κάθε μικρό και μεγάλο που απασχολούσε τους πολλούς τότε νέους Έλληνες της Αίγυπτου.

Δεν υπήρξε θέμα στο οποίο ενώσαμε τις δυνάμεις μας που να μην το επιτύχουμε τότε, και δεν ξεχνώ το γέλιο του μετά από κάθε επιτυχία , που συνοδεύονταν με μια τεράστια λάμψη στα μάτια του που πολλές φορές  βούρκωναν από χαρά.

Αυτό το συναίσθημα της χαράς και συγκίνησης για την επιτυχία του στόχου έδειχνε και το μέταλλο του Γιώργου.

Είχαμε την ίδια ηλικία , ίδια τάξη, ίδιες σπουδές , ίδια πατρίδα πατέρων ( Λέρος ) ίδια όνειρα, και όλα αυτά , έβαλαν την βάση για μια αδιάκοπη φιλία που όχι μόνο δεν χάνονταν με τον χρόνο αλλά  ωρίμαζε και γινόταν πιο ποιοτική.

Από τότε και μέχρι σήμερα αυτή η φιλία μας συνεχίστηκε και ήταν πάντα ισχυρή, αν και ο Γιώργος με την αποφοίτηση του επέστρεψε στην Ελλάδα.

Με τα χρόνια το ενδιαφέρον και η συνεργασία μας στράφηκε και περιέλαβε όλα τα θέματα των Αιγυπτιωτων, όπως οι συντάξεις η εκπαίδευση κ.α.

Δεν περνούσε από το μυαλό μου να σκεφτώ κάτι για τους Αιγυπτιώτες, χωρίς “να τα ¨πούμ唨 με τον Γιώργο, άσχετα αν βρισκόταν σε θέση εξουσίας ή αντιπολίτευσης.

Για εμάς ήταν ο Γιώργος που θα έκανε ότι μπορούσε για το Πατριαρχείο, για τις Κοινότητες για τον κάθε Αιγυπτιώτη, και φυσικά για τις Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις .

Ο Γιώργος ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας πραγματικός φίλος που τα χρόνια και οι θέσεις που επάξια έλαβε κατά την πορεία του δεν τον άλλαξαν ποτέ .

Σεμνός , ευφυής , πάντα χαμηλού προφίλ και με μια μεγάλη καρδιά που τον οδηγούσε πάντα στην ανιδιοτελή προσφορά.

Η απουσία σου φίλε αγεφύρωτη, η ανάμνηση σου ατέρμονη , η προφορά σου αιώνια .

Αντίο φίλε, θα μας λήψεις .

Χρήστος Καβαλής»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου Χ. Καβαλής αποχαιρετά τον Γιώργο Φλωρεντή

Ο Γιώργος Φλωρεντής γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1963. Αποφοίτησε από το Αβερώφειο Σχολείο της Αλεξάνδρειας και ήταν πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου της Αλεξάνδρειας.

Από το 1989 είχε υπηρετήσει στα Υπουργεία Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας, Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, στην Περιφέρεια Αττικής και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Από το Φεβρουάριο του 2015 ήταν Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου. Τον Ιανουάριο του 2017 έγινε ο μόνος Αιγυπτιώτης στην κυβέρνηση Σύριζα από τη θέση του Ειδικού Γραμματέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής ενώ από τον Οκτώβριο 2017 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, θέση απο ην οποία παραιτήθηκε μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019.

Έχει διατελέσει μέλος στο ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φοιτητών Αλεξάνδρειας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας.

Συνεργάστηκε με το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από το 1995 μέχρι το 2012.Ήταν αναπλ. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.) εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κι επίσης Συντονιστής του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλος της Ομάδας Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος