Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρευματολογίας

Ο καθηγητής Παθολογίας Ρευματολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπόχουμ της Γερμανίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, εξελέγη πρόεδρος της EULAR, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρευματολογίας, στις αρχαιρεσίες που έγιναν στη διάρκεια του ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι δεν έχει εκλεγεί ποτέ ιατρός από την Ελλάδα σε αυτή την θέση. Από τη Γερμανία είναι ο τρίτος πρόεδρος που εκλέγεται και στις διαδικασίες ανάδειξης προεδρείου συμμετέχουν οι ιατρικές επιστημονικές εταιρίες, οι ενώσεις νοσηλευτών, οι ενώσεις φυσιοθεραπευτών και οι σύλλογοι ασθενών.
Ο κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι πλέον επικεφαλής στο ανώτατο ευρωπαϊκό επιστημονικό όργανο για τις ρευματικές παθήσεις για την επόμενη τετραετία σε μια σημαντική και γεμάτη προκλήσεις πορεία.

Μετρώντας σχεδόν τρεις δεκαετίες στο πεδίο της Ιατρικής ως φοιτητής, ειδικευόμενος και ειδικευμένος γιατρός, ο καθηγητής Μπαραλιάκος ξεκίνησε, σύμφωνα με δημοσίευμα του ygeiamou.gr, ως χειρουργός ορθοπεδικός και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στην παθολογία και τη ρευματολογία.

“Τα τελευταία 10-15 χρόνια στη Ρευματολογία έχει καταγραφεί πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Έχουν δοθεί πολλές θεραπευτικές απαντήσεις και πλησιάζουμε όλο και περισσότερο τον στόχο της κλινικής ύφεσης στις ρευματικές παθήσεις” εξηγεί ο κ. Μπαραλιάκος, δηλώνοντας πολύ ικανοποιημένος που βρέθηκε μέσα στο δυναμικό ρεύμα των σημαντικών επιστημονικών εξελίξεων της Ρευματολογίας.

 “Σε αντίθεση με ό,τι πιστευόταν παλαιότερα, σήμερα έχει καταστεί σαφές και προς το κοινό ότι οι ρευματικές παθήσεις δεν είναι παθήσεις (μόνο) των ηλικιωμένων. Οι φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις που αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία των ρευματικών παθήσεων χαρακτηρίζονται όπως μαρτυρά και η ονομασία τους από φλεγμονή στις αρθρώσεις ή σε άλλες θέσεις του μυοσκελετικού συστήματος αλλά και από την προσβολή και άλλων οργάνων. Επίσης, γνωρίζουμε και αποτυπώνεται στα δεδομένα ότι οι πιο συχνές είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η Ψωριασική αρθρίτιδα και η αγκυλοποιητική σπόνδυλοαρθρίτιδα” λέει ο καθηγητής.

“Σήμερα γνωρίζουμε πως ο επιπολασμός των ρευματικών νοσημάτων αφορά το 0,6% έως το 1% του πληθυσμού, με το ποσοστό να μεγαλώνει στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 60 χρόνων. Κι εφόσον μιλάμε για παθήσεις που εμφανίζονται στην πλέον παραγωγική ηλικία, γίνεται σαφές πως επηρεάζουν άμεσα την παραγωγικότητα και γενικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Αν δεν θεραπευτούν, που σημαίνει αν δεν τεθούν σε ύφεση, τα ρευματική νοσήματα προκαλούν προβλήματα σε πολλά επίπεδα στους πάσχοντες” λέει ο κ. Μπαλιαράκος.

“Το σίγουρο είναι πάντως πως χρειαζόμαστε νέους Ρευματολόγους αλλά και περισσότερους ειδικούς ώστε να δουλέψουν στο πεδίο. Είναι επιτακτική η σύσταση ομάδας με Ρευματολόγους, ορθοπεδικούς, ψυχιάτρους και άλλες ειδικότητες για την ολιστική διαχείριση των ασθενών. Είναι ενδεικτικό πως 1 στους 10 ασθενείς εμφανίζει κατάθλιψη, κάτι που πρέπει να εκλείψει” εξηγεί ο γιατρός.

Ως νέος πρόεδρος της EULAR ο καθηγητής Μπαλιαράκος θέτει δύο στόχους: “Πρέπει η EULAR στην επόμενη πενταετία να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με τις εθνικές εταιρίες, τις επιστημονικές ενώσεις Ρευματολογίας που υπάρχουν στην Ευρώπη. Επιπλέον, πρέπει να δώσουμε έμφαση στη σύνδεση της νόσου με την έρευνα, το μέλλον είναι οι κλινικές μελέτες για να βρεθούμε ακόμη πιο κοντά στον έλεγχο, την ύφεση της ρευματικής νόσου” αναφέρει ο καθηγητής και δεν παραλείπει να τονίσει ότι η αγάπη του για την πατρίδα του την Ελλάδα είναι μεγάλη όπως και για τη Γερμανία που ζει και ασκεί την ιατρική.

Πηγή: ygeiamou.gr / Τότα Καρλατήρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος