Ο Γ. Δεμιρτζόγλου από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης για το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας (audio)

Mε αφορμή το 8ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας με θέμα: «Γιάννης Ρίτσος. Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης», που διοργανώνουν, από τις 17 έως τις 21 Απριλίου, το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στη “Φωνή της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο, o Διευθυντής του ιστορικού Ζωγραφείου Σχολείου της Κωνσταντινούπολης, κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου.

Πρόκειται για ένα συνέδριο το οποίο προσπαθούμε εδώ και 4 χρόνια να πραγματοποιήσουμε. Διάφορα θέματα όμως, όπως ο κορονοϊός αλλά και κάποια προβλήματα πολιτικής φύσεως δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε αυτή την ωραία γιορτή, την οποία είχαμε πραγματοποιήσει επτά φορές τα προηγούμενα χρόνια. Εύχομαι φέτος να πραγματοποιηθεί, όπου θα συγκεντρωθούν 18 σχολεία, εντός και εκτός Ελλάδας, δημόσια και ιδιωτικά και περιμένουμε με λαχτάρα να συναντηθούμε και πάλι στην ωραία Πόλη μας, όπου οι μαθητές, εκτός από το συνέδριο, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά και ζωντανά την ιστορία. Να επισκεφτούν τη Θεολογική Σχολή, το νέο Ίδρυμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, τη Σχολή Γαλατά, τον Βόσπορο, τα Πριγκηπόννησα, το Πατριαρχείο, τις Βλαχέρνες. Νομίζω ότι θα είναι ένα ανεπανάληπτο συνέδριο στο οποίο θα έχουμε και τη μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε και τον κ. Νταλάρα, όπου την προτελευταία ημέρα του συνεδρίου θα απολαύσουμε μια ωραία συναυλία του”, ανέφερε στη “Φωνή της Ελλάδας” ο κ. Δεμιρτζόγλου.

Στο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, συγγραφείς, ποιητές, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και μαθητές/ριες 18 σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) της Ελλάδας, της Πόλης, της Λευκωσίας, της Ίμβρου, του Γιοχάνεσμπουργκ με θέματα:
Ο Γιάννης Ρίτσος συνομιλητής μου
Μύθοι και ιστορία στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου
Τα ερωτικά
Η ποιητική της εξορίας στο έργο του Γιάννη Ρίτσου
Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης
Πώς το βίωμα μετουσιώνεται σε τέχνη που υπερβαίνει εαυτόν;

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος.

Παράλληλα με τις συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, συζητήσεις, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

«Αναφορά στον Γιάννη Ρίτσο» – Συναυλία Γιώργου Νταλάρα – Grand Pera, 20/04
Συμμετέχουν: Βιολέτα Ίκαρη, Ασπασία Στρατηγού

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» – Θεατρικό αναλόγιο με τη Ρένη Πιττακή – Ζωγράφειο, 17/04
Κυρία με τα μαύρα η Ρένη Πιττακή
Μουσικός επί σκηνής: Φώτης Σιώτας
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

«Όταν συνάντησα τον Ρίτσο» – Συζήτηση – Σχολή Γαλατά, 19/04
Παρουσιάζει ο Μανώλης Κωστίδης, Δημοσιογράφος.
Συντονίζει ο Γιάννης Μπασκόζος, Δημοσιογράφος.
Για τον Γιάννη Ρίτσο μιλούν οι:
Γιώργος Βέης, Ποιητής, Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας, Κώστας Καναβούρης, Ποιητής, Δημήτρης Κόκορης, Καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Συγγραφέας, Κριτικός Λογοτεχνίας

«Η ανάμνηση ίσως είναι το μόνο σπίτι που έχουμε»
Περφόρμανς σύγχρονου χορού βασισμένη στο ποίημα του Γ. Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» – Ζωγράφειο, 19/04
Χορογραφούν και χορεύουν: Μαίρη Γιαννούλα, Ελίνα Δεμιρτζίογλου

Εργαστήριο Εικονο-Ποίησης με την Ελευθερία Στόικου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Εικαστικό
Μελετώντας τον μεγάλο ποιητή Γ. Ρίτσο μπορεί κανείς να ονειρευτεί, να οργανώσει, να συνθέσει εικόνες. Έχοντας ως αρχή 2 – 3 κείμενα του Ρίτσου θα καλέσουμε παιδιά και ενήλικες να καταγράψουν σε brainstorming τις εικόνες τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να εικονοποιήσουν αυτές τις ιδέες τους δίνοντας σχήμα και μορφή χρησιμοποιώντας μορφές ρεαλιστικές, αλλά και συμβολικές. Γράμματα και σχήματα θα συνθέσουν την ποίησή του.

Στις συζητήσεις συμμετέχουν μεταξύ άλλων εκλεκτοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών:
Μαρίνα Αγγελάκη, Δημοσιογράφος, Κώστας Ακρίβος, Συγγραφέας, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Γιώργος Βέης, Ποιητής, Σπύρος Γιανναράς, Συγγραφέας, π. Ευάγγελος Γκανάς, Συγγραφέας, Θοδωρής Γκόνης, Ποιητής, Στιχουργός, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Νίκος Δαββέτας, Συγγραφέας, Κώστας Καναβούρης, Ποιητής, Κώστας Καραβίδας, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Τμήμα Φιλολογίας Παν. Ιωαννίνων, Κόρα Μαίη Καρβούνη, Ηθοποιός, Δημήτρης Κόκορης, Καθηγητής Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας, Φιλόλογος, Εύη Κουτρουμπάκη, Συγγραφέας, Απόστολος Λακασάς, Δημοσιογράφος, Μαρία Λάτσαρη, Ποιήτρια, Μαίρη Μικέ, Καθηγήτρια Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ, Γιάννης Μπασκόζος, Δημοσιογράφος, Κυριακή Μπεϊόγλου, Δημοσιογράφος, Γιάννης Παλαβός, Συγγραφέας, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Σκηνοθέτης, Κάλλια Παπαδάκη, Συγγραφέας, Σεναριογράφος, Γιάννης Πάσχος, Συγγραφέας, Αγγελική Πεχλιβάνη, Ποιήτρια, Κωνσταντίνα Σιαχάμη, Ποιήτρια, Κατερίνα Σχινά, Συγγραφέας, Μεταφράστρια, Ελευθερία Στόικου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Εικαστικός, Άρης Τσοκώνας, Συγγραφέας, Μεταφραστής, Μικέλα Χαρτουλάρη, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος, Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Συγγραφέας, Κριτικός Λογοτεχνίας.

Σημειώνεται, ότι τα προηγούμενα συνέδρια για τον Α. Παπαδιαμάντη (2012), τον Κ. Π. Καβάφη (2013), τον Γ. Σεφέρη (2014), τον Γ. Βιζυηνό (2015), τον Ο. Ελύτη (2016), τον Γ. Θεοτοκά (2018) και τον Α. Σαμαράκη (2019), πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αφρικής, της Τουρκίας, της Αμερικής καθώς και εκλεκτών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών.

Τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο συνέδριο είναι τα εξής: 4ο ΓΕΛ Αλίμου, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ίμβρου, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά “Jeanne d’ Arc”, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Ακροπόλεως, Παγκύπριον Γυμνάσιον, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής, Σχολεία Άξιον Ξάνθης, St. Catherine’s British School, Σχολή Σαχέτι Γιοχάνεσμπουργκ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας θα βρείτε στο:
https://mandoulides.edu.gr/politismos-2-2/#diethnes-mathitiko-sinedrio-2

Το Συνέδριο θα μεταδίδεται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας: https://www.livemedia.gr/ritsos2024

H φωτογραφία του Γιάννη Δεμιρτζόγλου είναι του Ιωάννη Μπύρου.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Δερμιτζόγλου στη “Φωνή της Ελλάδας” εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος