O εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Κάιρο

Στην κατάμεστη Mπλέ Αίθουσα (the Blue Room) του The GrEEK Campus του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου (AUC), η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο τίμησε το απόγευμα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023, την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Σε μία βραδιά γεμάτη παλμό και νεανική ζωντάνια, οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων Καΐρου, Αμπετείου και Αχιλλοπουλείου, καθηγητές και φοιτητές των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας των αιγυπτιακών πανεπιστημίων Al Azhar, Καΐρου και Ain Shams, μαζι με το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, ανέδειξαν την μακραίωνη παρουσία της ελληνικής γλώσσας στην Αίγυπτο και τις στέρεες βάσεις της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου.

Παρουσία του Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αίγυπτο, της Πρέσβεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσώπων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, διδασκόντων των αιγυπτιακών Πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών των Ελληνικών Σχολείων, σπουδαστών και Αιγυπτίων που αγαπούν την ελληνική γλώσσα, επιφανείς πανεπιστημιακοί, όπως ο Δρ. Tarek Radouan του Πανεπιστημίου Al Azhar, ο Δρ. Tarek Mansour του Πανεπιστημίου Ain Shams και ο Δρ. Hesham Derouish του Πανεπιστημίου Καΐρου, ανέδειξαν τη συμβολή των τμημάτων όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στην φιλία του αιγυπτιακού λαού προς τους Έλληνες και την διαχρονική πολιτισμική αξία και σημαντικότητα του ελληνικού πνεύματος, γενικότερα.

Φοιτητές των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας εντυπωσίασαν το κοινό με απαγγελίες ελληνικών λογοτεχνικών έργων, ενώ οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων συγκίνησαν με απαγγελίες ποιημάτων στα ελληνικά και αραβικά και ενθουσίασαν με τα τραγούδια τους.

O εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας στο Κάιρο

Η εκδήλωση άρχισε με βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος επεσήμανε πως «η ελληνική γλώσσα είναι ένα παγκόσμιο αγαθό υψηλής πολιτιστικής αξίας, όντας το κλειδί κατανόησης του σήμερα, ενώνοντας την κλασσική ελληνική σκέψη με τους σύγχρονους προβληματισμούς» και του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, που υπογράμμισε «την αδιάλειπτη υπερχιλιετή παρουσία της ελληνικής γλώσσας, τη φωτεινή συμβολή της στην διαμόρφωση οικουμενικών αξιών, στην επιστήμη και στην πρόοδο και στον ρόλο της ως ομφάλιος λώρος της ελληνικής διασποράς με τις ρίζες της μητέρας πατρίδας». Στη συνέχεια προβλήθηκαν και βίντεο που προετοίμασαν οι μαθητές των Ελληνικών Σχολείων.

Στην ομιλία του, ο Πρέσβης της Ελλάδος, κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την διαχρονικότητα και τον οικουμενικό χαρακτήρα της ελληνικής γλώσσας, η οποία, αν και ομιλείτε από σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων, παρουσιάζει αδιάλειπτη συνέχεια επί χιλιετίες

Στην παρέμβασή της, η συντονίστρια εκπαίδευσης κα Μπέτα, αναφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά των Ελληνικών Σχολείων στην Αίγυπτο – της Αμπετείου και της Αχιλλοπουλείου στο Κάϊρο, και του Αβερώφειου και του Τοσίτσειου στην Αλεξάνδρεια – και στην συμβολή των Τμημάτων Ελληνικών Σπουδών των αιγυπτιακών Πανεπιστημίων στην διάχυση της ελληνικής γλώσσας στη χώρα του Νείλου, ενώ σημείωσε πως στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, η ελληνική γλώσσα παραμένει ζωντανή και πηγή έμπνευσης των νέων ανθρώπων που την διδάσκονται, μεταφράζοντας στην αραβική τα έργα πολλών Ελλήνων λογοτεχνών.

Τέλος, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, περιέγραψε διάσπαρτα ίχνη της ελληνικής γλώσσας από μνημεία και επιγραφές στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στην Όαση της Σίβας, στην Ελ Μίνια της Μέσης Αιγύπτου, που μαρτυρούν την παρουσία των Ελλήνων στο χώρο και στο χρόνο, ενώ κατέληξε επισημαίνοντας την ιδιαίτερη διδακτική προσφορά του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργεί στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου.

Πηγή: Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος