Ο Ανδρέας Βαφειάδης είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

Η ιστορική διαδρομή του Ελληνισμού στην Αλεξάνδρεια ανάγεται σε βάθος δύο και πλέον χιλιετηρίδων και η αρχή της σηματοδοτείται από την τοποθέτηση του θεμέλιου λίθου το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο. Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου μέσα στη μακρά διάρκεια είναι άλλοτε πρωταγωνιστική και άλλοτε λιγότερο. Στα νεότερα χρόνια γίνεται η «Αγαπημένη Πόλις» του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, ο χώρος και ο παρελθοντικός ελληνιστικός χρόνος των περισσότερων από τα ιστορικά ποιήματά του. Στις γειτονιές της ίδιας πολιτείας εκτυλίσσεται η πλοκή της Νυχτερίδας, του τρίτου βιβλίου της τριλογίας «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα. «Τι συνοψίζεται σ’ αυτή τη λέξη: Αλεξάνδρεια; … Πέντε φυλές, πέντε γλώσσες, μια ντουζίνα θρησκείες, πέντε στόλοι που αυλακώνουν τα νερά… Και μονάχα η ελληνική δημοτική φαίνεται να τα ξεχωρίζει…», γράφει ο Λώρενς Ντάρρελ.

Η παρουσία των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, εξακολουθεί να είναι εμφανής και χαρακτηριστική ακόμη και σήμερα. Στην πόλη το βλέμμα του ταξιδιώτη πέφτει σε ελληνικά ονόματα καταστημάτων, σε περίβλεπτα νεοκλασικά κτίρια Ελλήνων αρχιτεκτόνων, σε ονόματα δρόμων ή και σε ολόκληρες συνοικίες. Οι Έλληνες διακρίθηκαν σε πάμπολλους οικονομικούς τομείς, όπως στην καλλιέργεια, την εφεύρεση των πιο σημαντικών ποικιλιών, την παραγωγή, τη μεταποίηση και το εμπόριο βάμβακος, καπνού και σιτηρών, στη βιομηχανία ποτοποιίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε πληθώρα οικονομικών και εμπορικών δραστηριοτήτων. Τα μέλη της κοινότητας διατηρούσαν τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, θεατρικές και κινηματογραφικές αίθουσες, νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία, οπωροπωλεία, παντοπωλεία, φουρνάρικα, ζαχαροπλαστεία, τυπογραφεία, φωτογραφικά στούντιο, ενώ πολλοί εργάτες εργάστηκαν στην πραγματοποίηση διάφορων έργων ευποιίας της πόλης. Στις αρχές του εικοστού αιώνα ο αριθμός των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας υπερέβαινε τις 120.000.

Ο Ανδρέας Βαφειάδης είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας
Ο Ανδρέας Βαφειάδης είναι ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

Στη δική μας αγαπημένη Αλεξάνδρεια, η Ελληνική Κοινότητα πασχίζει εδώ και χρόνια να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την όσο το δυνατόν, καλύτερη διασφάλιση και εξυπηρέτηση των Μελών της”, τονίζει, μεταξύ άλλων, στην ευχαριστήρια ανακοίνωση του, ο νέος Πρόεδρος της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας  κ. Ανδρέας Βαφειάδης που ασκούσε μέχρι πρότινος τα καθήκοντα του αντιπροέδρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

Αγαπητοί συμπάροικοι,

Η νέα Κοινοτική Επιτροπή που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 26ης Φεβρουαρίου 2023, με εξέλεξε παμψηφεί στην τιμητική θέση του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.
Μια θέση που την κοσμεί το κύρος της ιστορίας της Κοινότητάς μας και συνοδεύεται από τεράστια ευθύνη να ανταποκριθώ, με την συνεργασία όλων, στις προσδοκίες που απορρέουν από το ένδοξο παρελθόν της ΕΚΑ.
Απευθύνομαι σε όλους εσάς τους αγαπητούς συμπαροίκους μου, για να σας ευχαριστήσω αφενός για την συμμετοχή σας στην εκλογική διαδικασία και αφετέρου για την συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στα κοινά της Παροικίας μας, από τη θέση του Αντιπροέδρου Α΄.
Οφείλω ευχαριστίες σε όλο το Προεδρείο και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους της προηγούμενης Κοινοτικής Επιτροπής, για την αγαστή συνεργασία που είχαμε και την από κοινού προσπάθεια για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων, που αφορούσαν και αφορούν το παρόν και το μέλλον της Παροικίας μας.
Αναλαμβάνω την διοίκηση της ιστορικής Πρεσβυγενούς Κοινότητάς μας, σε μια πανθομολογούμενη, δύσκολη εποχή, παγκόσμιας έκτασης. Μεγάλες ανακατατάξεις, σε εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, έχουν συντελέσει σε μια διεθνή ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Στην δική μας αγαπημένη Αλεξάνδρεια, η Ελληνική Κοινότητα πασχίζει εδώ και χρόνια να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την όσο το δυνατόν, καλύτερη διασφάλιση και εξυπηρέτηση των Μελών της.
Αισθάνομαι το «βάρος» αυτής της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνω σ΄ αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία και σας διαβεβαιώνω ότι θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις, τις αξίες, τα ήθη και τα ιδανικά με τα οποία μας γαλούχησαν οι παλαιότεροι και τα οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού οι νεότεροι.
Όμως επειδή η ζωή προχωρά και τα νέα δεδομένα απαιτούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση των ζητημάτων που άπτονται της Κοινότητάς μας, μαζί με τους αγαπητούς και άξιους συναδέλφους μου της Κοινοτικής Επιτροπής, θέτουμε ως στόχο και ιερό σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων της ιστορικής μας Κοινότητας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια σύγχρονη αντίληψη που να προσδίδει στην Παροικία μας, την πρέπουσα αίγλη, τον σεβασμό αλλά και την προοπτική για το μέλλον και την πορεία της, μέσα από τις νέες απαιτήσεις των καιρών.
Με πλήρη επίγνωση του σημαντικού ρόλου που αναλαμβάνω στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, πιστεύω, ελπίζω και προσδοκώ στην συνεργασία μας για το καλό της Παροικίας μας.

Με εκτίμηση

Ανδρέας Βαφειάδης

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος