Ο Αλεξάντερ Πέιν ορκίστηκε Έλληνας πολίτης

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν ορκίστηκε επίσημα, χθες Δευτέρα, Έλληνας πολίτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη. «Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στο έργο της Ευγενίας Μπενιάτογλου, Γενικής Πρόξενου στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Λος Άντζελες» αναφέρεται στη σελίδα στο facebook του προξενείου μας στη Βοστώνη.

Ο Αλέξανδρος – Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, γνωστός ως Αλεξάντερ Πέιν, γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1961. Είναι ελληνικής καταγωγής, με ρίζες από το Αίγιο, τη Σύρο και τη Λιβαδειά. Ο πατέρας του έχει ελληνο-γερμανική καταγωγή και η μητέρα του ελληνική. Οι γονείς διατηρούν ελληνικό εστιατόριο στη Νεμπράσκα και σχεδόν έναν αιώνα από τότε που οι παππούδες μετανάστευσαν από την Ελλάδα στις ΗΠΑ, ο Αλεξάντερ Πέιν έγινε Έλληνας πολίτης.

Ο Αλεξάντερ Πέιν ορκίστηκε Έλληνας πολίτης

«Λέγομαι Παπαδόπουλος. Είμαι ένας Έλληνας από την Ομάχα. Ο παππούς μου ήρθε στην Ομάχα το 1912-1913 με το όνομα Παπαδόπουλος. Γίνονταν τότε διαδηλώσεις κατά των Ελλήνων και το 1915 ο παππούς μου άλλαξε το επώνυμό του. Δεν το έκανε “Πάπας”, όπως πολλοί Έλληνες, αλλά το αμερικανοποίησε πλήρως. Οι παλιοί δεν θέλουν να μιλούν για αυτά…» έχει δηλώσει ο βραβευμένος Πέιν σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ο Πέιν έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “Πολίτης Ρουθ” το 1996. Τρία χρόνια μετά το 1999, έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία “Η εκλογή” που χαρακτηρίστηκε από τον κριτικό David Denby ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς και απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Το 2002, κοινό και κριτικοί λάτρεψαν την ταινία του «Σχετικά με τον Σμιντ» σε μία εξαιρετική συνεργασία με τον Τζακ Νίκολσον που του απέφερε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ και το 2004, η ταινία του «Πλαγίως» προτάθηκε επίσης για πέντε Όσκαρ και κατάφερε να κερδίσει το Όσκαρ σεναρίου.
Το 2011 απέσπασε και πάλι το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, για την ταινία “Οι απόγονοι”, η οποία προτάθηκε ακόμη για τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ανδρικής ερμηνείας, σκηνοθεσίας, και μοντάζ.
Τελευταία του επιτυχία είναι η ταινία «Νεμπράσκα» που κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 2013. Συγκέντρωσε 6 υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ, ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών ενώ κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του Μπρους Ντερν.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται για το μαύρο χιούμορ τους και τις σατιρικές απεικονίσεις της αμερικάνικης κοινωνίας.

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος Πηγές: Προξενείο Ελλάδας στη Βοστώνη, Βικιπαίδεια, ellines.com, flix.gr

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος