Νοσοκομείο «Βαλουκλή»: Πρωτοπόρο ίδρυμα του 19ου αιώνα – Τι λέει για την ιστορία του ο Ν. Ουζούνογλου (video)

Array

Μια ημέρα μετά την καταστροφική φωτιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο ιστορικό κτήριο του ελληνικού νοσοκομείο «Βαλουκλή» που πρωτολειτούργησε το 1753 στην Κωνσταντινούπολη μίλησε στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Ουζούνογλου.

«Το συγκεκριμένο κτήριο προέρχεται από συνένωση τριών παλαιότερων νοσοκομείων στην Κωνσταντινούπολη, όπου δημιουργήθηκε η ιδέα του νοσοκομείου, ως αποτέλεσμα της επιρροής του Βυζαντίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στις «Συνδέσεις».

«Βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι της Πόλης, έξω από το «Επταπύργιο» δήλωσε ο κ. Ουζούνογλου αποκαλύπτοντας ότι είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από νοσοκομείο και γηροκομείο, πολύ κοντά στην ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα του Ελληνισμού

Και όπως τόνισε, σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα το νοσοκομείο Βαλουκλή ήταν το πρωτοπόρο ίδρυμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

«Μεγάλοι γιατροί έχουν περάσει από αυτό» επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών μιλώντας για την καταστροφική πυρκαγία που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο ελληνικό ίδρυμα.

«Το ίδρυμα έγινε γνωστό με ένα τραγικό γεγονός. Είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα του Ελληνισμού», δήλωσε ο κ. Ουζούνογλου.

Το κτίριο – σύμβολο για τους Ρωμιούς φιλοξενούσε ηλικιωμένους οι οποίοι μεταφέρθηκαν εγκαίρως και με ασφάλεια σε άλλα νοσοκομεία της Πόλης με ομογενείς να δηλώνουν ότι θα προσφέρουν την αρωγή τους για την αποκατάσταση των ζημιών.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος