Νέα Υόρκη: Ενθουσιασμός και γαλανόλευκο χρώμα στην Ελληνική Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο

Με μια μεγαλειώδη παρέλαση, γεμάτη από παλμό και ενθουσιασμό, επέστρεψε η ελληνική Ομογένεια στην 5η Λεωφόρο, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, χθες Κυριακή 5 Ιουνίου, μετά από διάλειμμα τριετίας λόγω κορωνοϊού.

Πάνω από 80 σύλλογοι, σωματεία και κοινότητες των ομογενών από την περιοχή της Ν. Υόρκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Παρέλασης και έδωσαν δυναμικό παρών στους ντυμένους στα γαλανόλευκα δρόμους του κέντρου. Ο ενθουσιασμός έφτασε στο κατακόρυφο κατά την παρέλαση του αγήματος Ευζώνων που ήρθαν στη Ν. Υόρκη και συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις για την Ελληνική Ανεξαρτησία από την περασμένη Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι η μεγαλειώδης παρέλαση μεταδόθηκε “ζωντανά” από την ERT WORLD σε όλο τον κόσμο.

Από ελληνικής πλευράς, παρόντες στην παρέλαση, μεταξύ άλλων, ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόξενος Δημήτριος Παπαγεωργίου, καθώς και αντιπροσωπεία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Σάββα Αναστασιάδη (ΝΔ), τη Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ) και την Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ).

«Μια ιστορική μέρα στην αρχή του 3ου αιώνα από την εθνική παλιγγενεσία, η παρέλαση στη Νέα Υόρκη, στην 5η Λεωφόρο, ξαναγίνεται μετά την πανδημία» σημειώνει σε δήλωσή του προς τον «Εθνικό Κήρυκα» ο κ. Κατσανιώτης. «Μια παρέλαση που την οφείλουμε στην μνήμη, την οφείλουμε στους πρώτους Έλληνες που την καθιέρωσαν, μια παρέλαση που όλοι μαζί ενωμένοι πρέπει να την κάνουμε κάθε χρόνο», καταλήγει ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την παραμονή της παρέλασης, το Σάββατο, κατά το Δείπνο των Τελεταρχών, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος χειροκροτήθηκε από όλους τους παριστάμενους, τόνισε την συνεισφορά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας «η οποία επεκτείνεται σε όλη την αμερικανική κοινωνία, την θρησκεία, την πολιτική, τον κόσμο των επιχειρήσεων, τους επιστήμονες και ασφαλώς την σπουδαία σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα».

Το πρωί του Σαββάτου τα μέλη της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς συναντήθηκαν με τους ηγέτες των Ποντίων της Αμερικής. Οι ηγέτες των Ποντίων ενημέρωσαν τους εκπροσώπους της Βουλής για τον αγώνα για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς επίσης και για την διατήρηση και μεταλαμπάδευση των παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων και της ίδιας της ποντιακής διαλέκτου.

Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγές: ERT World – «Εθνικός Κήρυκας»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος