Νέα Υόρκη: “Ελληνική γιορτή” με 4000 ομογενείς στο Fenway Park

Νέα Υόρκη. Περισσότεροι από 4000 ομογενείς συμμετείχαν στην Ελληνική Γιορτή (Greek Celebration) που διοργάνωσε ο οργανισμός «Alpha Omega Council» το βράδυ της Πέμπτης, 1ης Ιουνίου 2023, στο γήπεδο «Fenway Park» λίγο πριν την έναρξη του αγώνα μπέιζμπολ της γηπεδούχου ομάδας «Boston Red Sox» με την ομάδα «Cincinnati Reds».

Η Ελληνική Γιορτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του θρυλικού Ελληνοαμερικανού αθλητή του μπέιζμπολ Αριστοτέλη Γεώργιο (Χάρη) Αγγάνη (Aristotle George (Harry) Agganis, 20 Απριλίου 1929 – 27 Ιουνίου 1955), ο οποίος ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «Χρυσός Έλληνας» («The Golden Greek»).

Νέα Υόρκη: “Ελληνική γιορτή” με 4000 ομογενείς στο Fenway Park
Δεξιά: Θεαματική φάση με τον Χ. Αγγάνη (αριστερά) σε αγώνα αμερικάνικου φούτμπολ με την ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Αριστερά: Το μπρούντζινο άγαλμα του Χ. Αγγάνη Πηγή φωτογραφιών: Τα Νέα

Ήταν αριστερόχειρας, είχε ύψος 1,90, βάρος 200 πάουντς και εμφάνιση χολιγουντιανού σταρ. Τη δεκαετία του ’50 γέμιζαν τα στάδια για να τον θαυμάσουν και το όνομά του έγινε θρύλος. Πέθανε σε ηλικία 25 ετών από πνευμονία, στην ακμή της καριέρας του. Το κλειστό στάδιο 7.200 θέσεων της Βοστόνης ονομάστηκε Agganis Arena. Το 1995, στήθηκε το μπρούτζινο άγαλμά του έξω από το συγκεκριμένο στάδιο. Κόστισε 140.000 δολάρια που συγκεντρώθηκαν από δωρεές και χορηγίες, με πρωτοβουλία του συγγραφέα Νίκου Τσιώτου, βιογράφου του Αγγάνη και του δημοσιογράφου της Boston Globe Αντ. Νταμπίλη. Το Έπαθλο Χάρη Αγγάνη (Harry Agganis Award) απονέμεται κάθε χρόνο από τους αθλητικούς συντάκτες του Νιου Ίγκλαντ (New England Sports Writers) στον καλύτερο παίκτη κολεγιακού φουτμπόλ. Το Harry Agganis All-Stargame που διεξάγεται 39 χρόνια για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συγκεντρώνει τους κορυφαίους παίκτες αμερικανικού ποδοσφαίρου της πολιτείας.

Νέα Υόρκη: “Ελληνική γιορτή” με 4000 ομογενείς στο Fenway Park
H Αθανασία Μεζίτη ψέλνει τους εθνικούς ύμνους στο Fenway Park

Την παράσταση στην Ελληνική Γιορτή, έκλεψε η πρωτοετής φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Αθανασία Μεζίτη (Tiffani Mezitis), η οποία ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στις χιλιάδες των φιλάθλων που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες. Σημειώνεται ότι ηΑθανασία Μεζίτη, είχε ψάλει τους εθνικούς ύμνους και στην τελετή παράδοσης των στεφάνων του Μαραθωνίου της Βοστώνης. Είναι γέννημα και θρέμμα της ομογένειας της Νέας Υόρκης και συγχρόνως αριστούχος απόφοιτη του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας και του Λυκείου «Hunter» της Νέας Υόρκης και έχει ψάλλει τους εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και των ΗΠΑ στους εορτασμούς της Παρέλασης της Νέας Υόρκης το 2019. Ηγείται του Ελληνικού Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και είναι μέλος της Οπερατικής Εταιρείας, της Χορωδίας και της Acapella του Χάρβαρντ (The Harvard Opportunes). Είναι κόρη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων Αμερικής και Καναδά, Δρα Σπύρου Μεζίτη και εγγονή των Βασιλείου και Αθανασίας Καρτσώνη που είναι ευεργέτες ομογενειακών φορέων.

Πηγή: Βικιπαίδεια – anamniseis.net
Φωτογραφία: Redsox Facebook

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος