Ν. Κούκης, πρόεδρος ΕΙΠ: “Πρέπει να κάνουμε τη γλώσσα μας γοητευτική”

Στο στούντιο της «Φωνής της Ελλάδας» και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Κουβέντες μακρινές» φιλοξενήθηκε σήμερα Τρίτη 1η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) κ. Νίκος Κούκης και συνομίλησε με τη Νατάσα Βησσαρίωνος για τις δράσεις και τους στόχους του Ιδρύματος.

Όπως είπε, κατάφεραν την τελευταία διετία να διατηρήσουν τα παραρτήματα του Ιδρύματος εκτός της ελληνικής επικράτειας (Τεργέστη, Αλεξάνδρεια, Οδησσό, Βελιγράδι, Βερολίνο, Βουκουρέστι και Μόσχα) αλλά και να δημιουργήσουν συνεργασίες με άλλα ιδρύματα στο εξωτερικό, σε πόλεις που δεν είχαν παραρτήματα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει παρουσία το ΕΙΠ στην Τιφλίδα, στις Βρυξέλλες, στο Σεράγεβο, στην Αλβανία αλλά και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

«Αλλάξαμε την εικόνα του Ιδρύματος και από ένα σκοτεινό, μουντό κτήριο  καταστήσαμε το ίδρυμα από φέτος το καλοκαίρι, ένα πολιτιστικό τοπόσημο, όπου αναδεικνύονται στοιχεία της αρχιτεκτονικής του Κιτσίκη του ιστορικού κτηρίου του Πρόδρομου Μποδοσάκη… Οφείλουμε ως διαχειριστές μιας περιουσίας να παραδίδουμε τον χώρο καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο σεβασμού. Έτσι έχουμε επιδοθεί σε μία ανακαίνιση – ανανέωση του οικήματος και όλων των εξωτερικών χώρων» ανέφερε ο κ. Κούκης.

Σκοπός του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ήταν από τη σύστασή του η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Κόυκης, υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας με την περιφέρεια της Απουλίας στη Ν. Ιταλία. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μετάγγιση της γνώσης αυτής (της γκρεκάνικης διαλέκτου) στην επόμενη γενιά που δεν απαξιώνει τη γλώσσα, αλλά θεωρεί ότι είναι στοιχείο της τοπικής ταυτότητας και στοιχείο της δικής τους πολιτιστικής οντότητας. Υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Ιταλών να αναδειχθούν τα γκρεκάνικα. Από τη δική μας πλευρά, θα τους βοηθήσουμε έτσι ώστε να διδάσκεται στα σχολεία τους η ελληνική γλώσσα μαζί με τα γκρεκάνικα. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε το Υπουργείο Παιδείας να στείλει εκπαιδευτικούς στα σχολεία της Απουλίας στη Νότια Ιταλία» τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

«Πρέπει να κάνουμε τη γλώσσα μας γοητευτική. Να πείσουμε ότι δεν είναι χρηστικό εργαλείο η ελληνική γλώσσα. Είναι ένα πνευματικό εφόδιο καταξίωσης του νου και της ευαισθησίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούκης.

Στη συνέντευξή του ο κ. Κούκης δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην ανακαίνιση του Μουσείου Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, στις εκθέσεις βιβλίου του εξωτερικού που συμμετείχε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με έντονη ελληνική λογοτεχνική παρουσία (Κάιρο, Μπάνια Λούκα, Μόσχα, Νανσύ κ.λ.π.) καθώς και για τη συνεργασία που αναπτύσσει το Ίδρυμα με τις λέσχες ανάγνωσης στην Ελλάδα. Συνεργασία που μπορεί να επεκταθεί και με τις Ελληνικές Λέσχες Ανάγνωσης του εξωτερικού.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος