«Μύθοι και ονειρέματα: Σημεία συνάντησης ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και την αυτόχθονη Αυστραλία»

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ και το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Myths and Dreamings: Cross Hatchings between Ancient Greece and Indigenous Australia» (Μύθοι και ονειρέματα: σημεία συνάντησης ανάμεσα στην αρχαία Ελλάδα και την αυτόχθονη Αυστραλία).

Αν και απομακρυσμένες γεωγραφικά και ιστορικά – για να μην αναφέρουμε τη μεγάλη τους διαφορά ως προς τις μορφές οργάνωσης της ανθρώπινης ζωής – η αρχαία Ελλάδα και η αυτόχθονη Αυστραλία εμφανίζουν μία εκπληκτική δέσμη από ομοιότητες όσον αφορά τη θεμελιακή τους συγκρότηση. Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι βασίζονται στην παν-περιεκτική πραγματικότητα της Φύσης, την οποία και αντανακλούν, ενώ τα αναρίθμητα αυτόχθονα αυστραλιανά ονειρέματα (dreamings) υποσημαίνουν την καθολική ενότητα που είθισται να ονομάζουμε το Ονείρεμα (the Dreaming). Επιπρόσθετα, η ελληνική διαλεκτική ανάμεσα στο Είναι και το Γίγνεσθαι αντιστοιχεί κατά κάποιον τρόπο στην αυτόχθονη διαλεκτική ανάμεσα στο Ορατό και το Αόρατο. Ίσως ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αφηγήσεις, το τραγούδι, ο χορός, η μουσική και η τέχνη υπηρετούν συντονισμένα και πληθωρικά τις καθημερινές πρακτικές και στις δύο κοσμοθεωρίες.

Έχει διατυπωθεί εύστοχα η άποψη ότι η πεμπτουσία της αυτόχθονης Αυστραλίας μπορεί να κατανοηθεί μέσω της λέξης «τόπος», γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική κοσμοθεωρία με όλη τη μυθολογική της έμφαση στην τάδε ή τη δείνα πόλη-κράτος μοιάζει κάπως με τη θεμελιώδη αυτόχθονα έμφαση στην εδαφικότητα και την εντοπιότητα – και μάλιστα μέσω των τελετουργιών που τις συνοδεύουν. Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο κοσμοθεωρίες ως προς τις εμπειρίες του χρόνου, της υπερβατικότητας, της σωματικότητας και του ατόμου συνιστούν περισσότερο αφορμή στοχασμού πάνω στην ανθρώπινη ενότητα παρά ζητήματα πολιτισμικής αντιπαράθεσης ή ασυμβατότητας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ειδοποιός διαφορά των δύο κόσμων παραμένει ως το έσχατο υπόβαθρο των διαλογικών επαφών και συναντήσεων που καλούμαστε να πραγματώσουμε σήμερα.

Η εκδήλωση είναι υβριδική και θα λάβει χώρα την Τετάρτη 8 Μαρτίου μέσω Zoom και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ (Αίθουσα CCANESA, Κτίριο Madsen, Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ). Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Βασίλης Αδραχτάς είναι διδάκτωρ Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Διδάσκει Ισλαμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σύδνεϋ και Αρχαία Ελληνική Θρησκεία και Μύθο στο Πανεπιστήμιο της ΝΝΟ. Η ερευνητική του εξειδίκευση αφορά στον πρώιμο Χριστιανισμό, την πατρολογία, τη βυζαντινή φιλοσοφία, το Ισλάμ, την αρχαία ελληνική θρησκευτικότητα και τα αυτόχθονα αυστραλιανά θρησκεύματα. Είναι, επίσης, Πρόεδρος του Τμήματος Σύδνεϋ της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Η διδακτορική διατριβή του στη θρησκειολογία έχει τον τίτλο Prophecy Dreamings: Hermeneutic Approaches to Some Instances of Indigenous Syncretism in Post/Colonial Australia (Προφητικά ονειρέματα: ερμηνευτικές προσεγγίσεις σε ορισμένες περιπτώσεις αυτόχθονος συγκρητισμού στην μετα/αποικιοκρατική Αυστραλία). Η πιο πρόσφατη δημοσίευσή του είναι ο συλλογικός τόμος Islam, Civility and Political Culture (Palgrave Macmillan 2021, επιμέλεια από κοινού με τον Milad Milani).

Πηγή: Νέος Κόσμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος