Μνημόσυνο για τον ανθρωπιστή σωτήρα χιλιάδων επιζώντων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, Τζορτζ Τρελόαρ

Τον Τζορτζ Τρελόαρ, τον Αυστραλό στρατιωτικό που έσωσε από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες χιλιάδες επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο διάστημα 1923-1926, τίμησαν ομογενείς της Βικτώρια.  

Η εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Μπαλαράτ της Βικτώριας στην Αυστραλία και ήταν μια πρωτοβουλία της Επιτροπής Μνήμης George Treloar, με την υποστήριξη του δήμου Μπαλαράτ.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η αντιδήμαρχος Μπαλαράτ, Έιμι Τζόνσον  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της αναγνώρισης ανθρωπιστικών προσπαθειών όπως αυτή και μίλησε με κολακευτικά λόγια για το έργο της γλύπτριας Λις Τζόνσον, για τη δημιουργία του μνημείου.

Για τη ζωή και το έργο του Τζορτζ Τρελόαρ μίλησαν ο ιστορικός Τζιμ Κλάβεν, μέλος της Επιτροπής Μνήμης του George Treloar και η Λίτσα Αθανασιάδη από τη Μέριμνα Ποντίων Κυρίων Ωκεανίας. Η κ. Αθανασιάδη μίλησε και για τις προσωπικές της σκέψεις ως απόγονος των προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, επισημαίνοντας ότι το νεαρό κορίτσι που εμφανίζεται στο μνημείο ονομάζεται Λεμόνα ως σύμβολο όλων των προσφύγων που βοήθησε ο Τρελόαρ στη βόρεια Ελλάδα.

Την εκδήλωση έκλεισαν οι χορευτές από τον Κεντρικό Ποντιακό Σύλλογο Μελβούρνης και Βικτόριας «Ποντιακή Εστία», που χόρεψαν τον πολεμικό χορό σέρρα. 

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγή: Pontos-news)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος