Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Αγαπητοί μας συμπατριώτες,

Στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας τιμούμε σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 μαζί με όλους τους Έλληνες στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ελλάδα σε κάθε γωνιά της γης γιορτάζει. Η Ελλάδα θυμάται. Η Ελλάδα αισθάνεται εθνική υπερηφάνεια. Γιατί μια μέρα σαν αυτή κοίταξε πίσω της τους αγώνες των προγόνων της εναντίον όσων επιβουλεύτηκαν την ανεξαρτησία, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία της, κοίταξε μπροστά, τις γενιές που έμελλε να έρθουν και είπε για μια ακόμη φορά «ΟΧΙ» σε έναν ακόμη κατακτητή.

Πριν ογδόντα ένα χρόνια, η μικρή μας χώρα έπραξε το αδιανόητο: κοίταξε ατρόμητη στα μάτια τις πάνοπλες δυνάμεις του Άξονα και ρίχτηκε στον πόλεμο για να υπερασπιστεί τους βωμούς και τις εστίες, τα ιερά και τα όσια. Και έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να υποκλιθεί με δέος στο μεγαλείο της, στη γενναιότητα και το κουράγιο των παιδιών της που πήγαιναν στον πόλεμο σαν σε γιορτή, στη δύναμη της ελληνικής ψυχής που αψήφησε τη θυσία μπροστά στην υποδούλωση και την υποταγή.

Το 1940 η πατρίδα μας εισήλθε σε έναν πόλεμο καθοριστικό για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθοριστικό και για τη δική της ιστορία, με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και εθνική ομοψυχία, με λάβαρο την πίστη και τις προαιώνιες, πανανθρώπινες αξίες της φυλής μας. Τις αξίες που εσείς, οι Έλληνες ομογενείς κρατάτε ζωντανές και άσβεστες στις νέες σας πατρίδες. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη που έχει επιδείξει ο ελληνισμός σε όλη τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του, σε κάθε είδους συγκυρίες, αντιστάθηκε σθεναρά στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού και τόλμησε να τους πει «ΟΧΙ». Κατάφερε νίκες και πλήγματα που καθόρισαν στη συνέχεια την πορεία και την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτή την παρακαταθήκη τιμούμε και σήμερα, αυτή τη μνήμη αναβιώνουμε και αυτό το μήνυμα στέλνουμε στην όποια πιθανή επιβουλή της εδαφικής μας ακεραιότητας και των εθνικών μας συμφερόντων: όλοι οι Έλληνες, της Ελλάδας και της Διασποράς είμαστε Ένα. Πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες του λαού μας, με δύναμη από το ένδοξο παρελθόν και το βλέμμα με αυτοπεποίθηση σε ένα αισιόδοξο και λαμπρό μέλλον για εμάς και τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος