Μήνυμα Αντρέα Κατσανιώτη προς τους Απόδημους Έλληνες για την 28η Οκτωβρίου

Μήνυμα προς τον Απόδημο Ελληνισμό για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου απευθύνει ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα ομογένειας, Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου του 1940 αποτελεί για τον απανταχού Ελληνισμό ημέρα μνήμης και τιμής. Τιμάται σήμερα η ομοψυχία και η ομοθυμία με την οποία οι πρόγονοί μας όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον εκβιασμό του επίδοξου εισβολέα. Φώναξαν «ΟΧΙ» απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Στο υπερήφανο αυτό «ΟΧΙ» συνοψίζεται η πίστη των Ελλήνων στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αφοσίωσης στα εθνική ιδεώδη», σημειώνει ο Έλληνας Υφυπουργός.

Η άρνηση της Ελλάδας τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, να παραδοθεί στις δυνάμεις του Άξονα, μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε έναν ενθουσιώδη λαϊκό παλμό ενός πλήθους που έπαιρνε στα χέρια τα άρματα για να υπερασπιστεί τα άγια χώματα της Πατρίδας. Το σθένος των Ελλήνων προκάλεσε δέος στους λαούς – σε φίλους και εχθρούς μας – και αποδείχθηκε συνώνυμο του ηρωισμού. Παράδειγμα ενότητας ενός λαού που δεν λύγισε μπροστά στην υπεροχή του εχθρού. Αντιθέτως, πήρε δύναμη να ριχθεί στη μάχη, αποδεικνύοντας πως καμία αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή δεν συγκρίνεται με τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς» προσθέτει.

Τέλος, απευθυνόμενος προς την ομογένεια τονίζει: «Ελληνίδες και Έλληνες απανταχού της γης, ο εορτασμός της φετινής Επετείου του ’40 συμπίπτει με τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη του Αγώνα της Παλιγγενεσίας. Προκύπτει με αυτό τον τρόπο, η προσφορότερη όλων συγκυρία για εθνική ιστορική επισκόπηση και πατριωτική ανάταση. Η πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, το αίσθημα ευθύνης για την προάσπιση της Πατρίδας, το σθένος που υπερνικά τον φόβο και τροφοδοτεί την ελπίδα. Όλα τούτα αποτελούν οδηγό μας και φωτίζουν το μονοπάτι που καλούμαστε να διαβούμε, όλοι μαζί, ως Έθνος και μας εμπνέουν να προοδεύουμε, με το βλέμμα στις επόμενες γενεές Ελλήνων. Σε αυτό τον δρόμο σάς καλώ να πορευθούμε ενωμένοι σαν μια γροθιά, με μοναδικό μέλημα μας την επίτευξη των εθνικών στόχων μας αλλά και ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών (www.mfa.gr)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος