Μελβούρνη: Ομιλία της Δρ Αλ. Δέλλιου με θέμα “Γυναίκες, οικογένειες και το Australian Greek Welfare Society (AGWS)”

Μια ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα “Κοινωνική πρόνοια στα Αρχεία Δαρδάλη: Γυναίκες, οικογένειες και το Australian Greek Welfare Society (AGWS)” θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, στις 7μ.μ., στο Ελληνικό Κέντρο, η Δρ Αλεξάνδρα Δέλλιου, ιστορικός και Senior Lecturer στο Centre for Heritage and Museum Studies στο Australian National University.

Αφετηρία της παρουσίασης αυτής είναι ένα έγγραφο στα Αρχεία Δαρδάλη το οποίο συμπεριλαμβάνει έναν κατάλογο των (κυρίως γυναικών) εθελοντών του οργανισμού Australian Greek Welfare Society (AGWS, αργότερα Πρόνοια) από το 1997 και μια περιγραφή του έργου της μονάδας Πρόνοιας εκείνη τη χρονιά σχετικά με την παροχή βοήθειας σε γυναίκες και οικογένειες, κυρίως μέσω εθελοντικής εργασίας.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, το AGWS προσέφερε άμεση παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, εκπαίδευση και ανάπτυξη πολιτικής στρατηγικής σε συνδυασμό με προγράμματα και επιχορηγήσεις της κυβέρνησης για κυρίως ελληνόφωνους πληθυσμούς της Μελβούρνης.

Επίσης, τεράστια ήταν οι συνεισφορά του AGWS σε συζητήσεις πολιτικής και σε δημόσιες συζητήσεις για τον πολυπολιτισμό και τη φύση της κοινωνικής πρόνοιας στην Αυστραλία. Οι Ελληνοαυστραλές γυναίκες, ιδιαίτερα, έπαιξαν βασικό ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις και στην άμεση παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Τα Αρχεία Δαρδάλη περιέχουν έγγραφα που πιστοποιούν την επίδρασή τους. Αυτή η παρουσίαση θα διερευνήσει, πρώτον, γιατί και πώς αυτά τα αρχειακά υλικά που σχετίζονται με το AGWS και άλλες παρόμοιες προσπάθειες είναι σημαντικά και, δεύτερον, τι είδους ιστορίες μπορούμε να αφηγηθούμε με βάση αυτά τα αρχειακά υλικά.

Επιτρέπουν στους ερευνητές να παρακολουθήσουν τον χαρακτήρα των <<εθνοτικών>> συζητήσεων για την πρόνοια από τη δεκαετία του 1970 ως τη δεκαετία του 2000 και τις αλλαγές που δέχτηκαν οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Η έρευνα της κας Δέλλιου εξετάζει τη δημόσια και προφορική ιστορία των κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων, τις εμπειρίες τους όσον αφορά την εγκατάστασή τους, και την επαγγελματική και οικογενειακή τους ζωή. Έχει δημοσιεύσει σχετικά με την παιδική μετανάστευση, τις δημοφιλείς αναπαραστάσεις της πολυπολιτισμικότητας, τα μεταναστευτικά κέντρα, τις διασταυρώσεις μεταναστευτικής, βιομηχανικής και εργασιακής κληρονομιάς, τις πρακτικές δημόσιας ιστορίας και τη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αυστραλία.

Συντονίστρια της σειράς διαλέξεων είναι η Δρ. Σταυρούλα Νικολούδη, συντονίστρια Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο La Trobe.

Πηγή: Νέος Κόσμος
Φώτο: Pronia/Facebook

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος