Η συνεργασία δύο σχολείων από την Ελλάδα και τη Διασπορά, τιμήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 3 Ιουλίου, με το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία Διεθνών Συνεργασιών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο των Education Leaders Awards 2025.
Το βραβευμένο, καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Δύο Κόσμοι, Μία Γλώσσα», αποτέλεσε μια διαδραστική και πολυδιάστατη εκπαιδευτική πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Μάρτιο του 2025.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι Γ΄ τάξεις του 1ου Δημοτικού Σχολείου Διονύσου Αττικής και το Ελληνικό Σχολείο Αγίου Νεκταρίου Βοστώνης, με πρωτοβουλία και συντονισμό της τ. Υποδιευθύντριας του 1ου Δ. Σ. Διονύσου, Δρ. Πέννυς Καλάκου και της Διευθύντριας του ελληνικού σχολείου Βοστώνης, Μαρίας Κυριακαντωνάκη – Μπακόλα. Κοινό όραμα των εμπνευστριών αποτέλεσε η ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των μαθητών και μαθητριών της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς, μέσω της βιωματικής μάθησης, της προώθησης της ελληνικής γλώσσας και της πολιτισμικής ταυτότητας.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν ενεργά περισσότεροι από 60 μαθητές και μαθήτριες, αναπτύσσοντας τις γλωσσικές τους δεξιότητες – σε προφορικό και γραπτό επίπεδο – μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και διαπολιτισμικές ανταλλαγές και αλληλεπιδράσεις. Η εκπαιδευτική εμπειρία περιλάμβανε εικονικές και ψηφιακές συναντήσεις, κατά τις οποίες τα παιδιά αντάλλασσαν σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα και γνώσεις, γεφυρώνοντας την απόσταση που τους χώριζε γεωγραφικά, αλλά όχι πολιτισμικά. Χάρη στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και σύγχρονων μεθόδων, οι μαθήτριες και μαθητές του ελληνικού σχολείου της Βοστώνης συμμετείχαν σε δραστηριότητες ST(R)EAM διαδικτυακά, ενώ οι μαθητές των Γ΄ τάξεων του 1ου Δ. Σ. Διονύσου εφάρμοσαν αντίστοιχες δράσεις δια ζώσης. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στη συνεργασία των δύο σχολείων με την Μαριλίζα Ποντικού – Λιγνού, ιδρύτρια του CIT (Children’s Institute of Technology), η οποία αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία του προγράμματος, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα με δράσεις ρομποτικής που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος, δημιουργήθηκαν συλλογικά ψηφιακά έργα: βίντεο, διαδραστικές αφίσες και ένα πρωτότυπο ψηφιακό βιβλίο ελληνικών παραδοσιακών συνταγών, προϊόν συνεργασίας μαθητών και γονέων. Η Δρ. Καλάκου τόνισε τη σημαντική συμβολή των γονέων και κηδεμόνων στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος, εκφράζοντας τις θερμές της ευχαριστίες για τη συνεργασία και την αφοσίωσή τους. Όπως επεσήμανε «Τα παιδιά των Γ΄ τάξεων συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην πρωτοβουλία της διαδικτυακής επικοινωνίας με συνομηλίκους ελληνικής καταγωγής από τη Βοστώνη, γεγονός που ανέδειξε την έντονη ανάγκη τους για ουσιαστική επαφή και αλληλεπίδραση με τα παιδιά της διασποράς. Οι ερωτήσεις που διατύπωσαν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας εστίαζαν κυρίως σε πτυχές της καθημερινότητας των παιδιών της ομογένειας, όπως λ.χ. η χρήση της ελληνικής γλώσσας στο σπίτι και στο σχολείο, οι τρόποι εορτασμού των εθνικών επετείων και των Χριστουγέννων, καθώς και η ύπαρξη ελληνόφωνων φίλων στο κοινωνικό και σχολικό τους περιβάλλον.» Η ανάγκη αυτή για επικοινωνία και πολιτισμική σύνδεση ενισχύθηκε περαιτέρω μέσα από τη βιωματική μάθηση, η οποία αποτέλεσε βασικό πυλώνα του προγράμματος. «Σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν εντός της σχολικής τάξης, μαθητές και γονείς αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο εκτός σχολικού ωραρίου — κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα και εξαιτίας της διαφοράς ώρας με την Βοστώνη – προκειμένου να υλοποιήσουν μια σειρά δράσεων πολιτισμικού χαρακτήρα. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η παρασκευή και η δοκιμή παραδοσιακών ελληνικών συνταγών, η εκμάθηση και βιντεοσκόπηση ελληνικών τραγουδιών για τις εθνικές εορτές, καθώς και η δημιουργία και ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών και στολιδιών με τους μαθητές και της μαθήτριες της ομογένειας.» Η Δρ. Καλάκου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τους εκπαιδευτικούς – συνεργάτες, οι οποίοι συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση του προγράμματος, διασφαλίζοντας την παιδαγωγική πληρότητα και την εκπαιδευτική αρτιότητα των δράσεων.
Η απονομή του βραβείου επισφράγισε μια συνεργασία που ξεπέρασε γεωγραφικά όρια, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινής πολιτισμικής ταυτότητας ανάμεσα σε παιδιά ελληνικής καταγωγής. Τόσο η Διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου Αγίου Νεκταρίου στη Βοστώνη, κα Μαρία Κυριακαντωνάκη – Μπακόλα, όσο και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κα Μαρία Χαλά, εξέφρασαν την υπερηφάνεια και τη συγκίνησή τους για τη διάκριση.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του Ελληνικού σχολείου Αγίου Νεκταρίου, κα Μαρία Χαλά, η οποία παρέλαβε το βραβείο στην Αθήνα εκπροσωπώντας το σχολείο, εξέφρασε την υπερηφάνεια της: «Το πρόγραμμα – Δύο Κόσμοι, Μία Γλώσσα – απέδειξε περίτρανα ότι η απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο όταν υπάρχει κοινό όραμα και αγάπη για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. Τα παιδιά μας όχι μόνο ενίσχυσαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, αλλά δημιούργησαν και δυνατές φιλίες με τα παιδιά στην Ελλάδα, νιώθοντας πιο κοντά στις ρίζες τους. Αυτό το βραβείο ανήκει σε όλα τα παιδιά, στους γονείς που στήριξαν με τόσο πάθος, και φυσικά στις εμπνευσμένες διευθύντριές μας, κα Κυριακαντωνάκη – Μπακόλα και Δρ. Καλάκου, για την αφοσίωση και το όραμά τους.»
Η κα Κυριακαντωνάκη – Μπακόλα, με τη σειρά της, συμπλήρωσε με ενθουσιασμό: «Η συνεργασία μας με την Δρ. Καλάκου ήταν από την αρχή μια πηγή έμπνευσης και χαράς, μια αληθινή σύμπραξη ψυχών με κοινό σκοπό. Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο! Αυτή η βράβευση είναι η επισφράγιση ενός ονείρου που έγινε πραγματικότητα. Να βλέπουμε τα παιδιά μας, τόσο εδώ στη Βοστώνη όσο και στην Ελλάδα, να επικοινωνούν, να μαθαίνουν και να δημιουργούν μαζί, γεφυρώνοντας χιλιάδες μίλια, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα. Το πρόγραμμα «Δύο Κόσμοι, Μία Γλώσσα» δεν ήταν απλώς ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν μια γιορτή της ελληνικότητας, μια απόδειξη της δύναμης της συνεργασίας και της τεχνολογίας στην υπηρεσία της παιδείας. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύουμε ότι αποτελεί μόνο την αρχή για ακόμα μεγαλύτερες συνεργασίες και επιτυχίες στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Διασποράς».
Πηγή: Hephaestuswien
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος