Με τη “Φόνισσα” της Εύας Νάθενα ξεκινά το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Bερολίνου

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Βερολίνου – The Greek Film Festival in Berlin, σηκώνει αυλαία για 9η φορά σήμερα Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, στις 19:30 τοπική ώρα, στον κινηματογράφο Babylon με την πολυσυζητημένη «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα, ταινία βασισμένη στο διάσημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Το Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει ως τις 24 Μαρτίου, φέτος παρουσιάζει ένα πρόγραμμα πλούσιο, επίκαιρο, με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η νέα κινηματογραφική παραγωγή των δύο χωρών. Tριάντα συνολικά ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους και ειδικές προβολές θα απλωθούν στις πέντε ημέρες της διοργάνωσης με επαναλήψεις, ώστε να παρέχεται στο κοινό ευρύτερη δυνατότητα κράτησης θέσεων για τις επιθυμητές ταινίες. Με 5 διεθνείς, 16 γερμανικές πρεμιέρες και 7 πρεμιέρες Βερολίνου, το φεστιβάλ έχει πολλά να προσφέρει στους θεατές του.

Για τις εκδηλώσεις και το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αλλά και για τους στόχους και τον βασικό του προσανατολισμό που είναι η προώθηση και η προβολή των πρωτοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών από την Ελλάδα και την Κύπρο στη Γερμανία, μίλησε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Σοφία Σταυριανίδου, στην εκπομπή “Έλληνες παντού” της Φωνής της Ελλάδας με τον Θανάση Χούπη. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη.

Με τη “Φόνισσα” της Εύας Νάθενα ξεκινά το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Bερολίνου

Το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Emerging Greeks Competition περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους και πραγματοποιείται φέτος για έκτη χρονιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-Animal της Σοφίας Εξάρχου (πρεμιέρα Βερολίνου)

-Embryo Larva Butterfly του Κύρου Παπαβασιλείου (γερμανική πρεμιέρα) – Κύπρος

-Medium της Χριστίνας Ιωακειμίδη (πρεμιέρα Βερολίνου)

-Ιman των Κόριννα Αβρααμίδου και Κυριάκου Τοφαρίδη (γερμανική πρεμιέρα) – Κύπρος

-Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου (πρεμιέρα Βερολίνου)

Με τη “Φόνισσα” της Εύας Νάθενα ξεκινά το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Bερολίνου

Το πρόγραμμα των Short Films συνθέτουν συνολικά 13 μικρού μήκους ταινίες (μαζί με το σπουδαστικό πρόγραμμα), που καλύπτουν πολλές θεματικές και διαφορετικές κινηματογραφικές τάσεις. Βραβευμένες, με συμμετοχές σε μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου αλλά και νέες σκηνοθετικές φωνές, οι ταινίες του φετινού προγράμματος αντανακλούν όλες τις τάσεις της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής ταινιών μικρού μήκους:

 -Αερολίν του Αλέξη Κουκιά-Παντελή (γερμανική πρεμιέρα)

-Αριζόνες του Γιώργου Ηλιόπουλου (διεθνής πρεμιέρα)

-Ανορθόδοξος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (γερμανική πρεμιέρα)

-Α piece of Liberty της Αντιγόνης Καπάκα (γερμανική πρεμιέρα)

-Buffer Zone του Σάββα Σταύρου – Κύπρος (πρεμιέρα Βερολίνου)

-Διάβαση των Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αινεία Τσαμάτη (γερμανική πρεμιέρα)

-Η πολυθρόνα στο πεζοδρόμιο της Μαίρης Κολώνια (γερμανική πρεμιέρα)

-Good Girls Club: A Virginity Odyssey των Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρη Τσακαλέα (γερμανική πρεμιέρα)

-Φως εκ Φωτός του Νεριτάν Ζιντζιρία (πρεμιέρα Βερολίνου)

Με μεγάλη χαρά, το φεστιβάλ συνεχίζει τη συνεργασία του με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και φέτος παρουσιάζει μια επιλογή από το εξαιρετικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα της Δράμας 2023, δίνοντας βήμα για πρώτη φορά στους νέους κινηματογραφιστές που μόλις τέλειωσαν τις σπουδές τους γυρίζοντας την πρώτη τους μικρού μήκους ταινία ως εργασία αποφοίτησης. Kαι οι ταινίες του σπουδαστικού προγράμματος θα είναι εντός του Διαγωνιστικού Short Films.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης ταινίες ντοκιμαντέρ, μεταξύ των οποίων «ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)» (πρεμιέρα Βερολίνου) του Ιωσήφ Βαρδάκη και  «Πένθος – Αυτοί που μένουν των Μαρία Λουκά και Μυρτώ Πατσαλίδου (πρεμιέρα Βερολίνου). Σημαντικά είναι και τα masterclasses, όπως το  Liquid Staging (ρευστή σκηνογραφία) – για το οποίο ο εμπνευστής του Αστέρης Κούτουλας έχει τιμηθεί με το βραβείο Hans Vogt Filmpreis στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Hof.

Με τη “Φόνισσα” της Εύας Νάθενα ξεκινά το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Bερολίνου

Βραβεία

-Εmerging Greeks Award

Οι 5 ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Emerging Greeks Competition θα διεκδικήσουν το Emerging Greeks Award, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ και χορηγείται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

-Documentary Award by Musou

Τα ντοκιμαντέρ θα διεκδικήσουν το Documentary Award by Musou που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ, ως χορηγία της Musou Music Group, που δραστηριοποιείται σε υπηρεσίες κινηματογράφου που σχετίζονται με τη μουσική, τον ήχο και τα πνευματικά δικαιώματα.

-Short Film Award by Illuseum Berlin

Όλες οι ταινίες μικρού μήκους – και το Σπουδαστικό πρόγραμμα – συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους διεκδικώντας το χρηματικό βραβείο ύψους 500 ευρώ ως χορηγία του στενού συνεργάτη του φεστιβάλ Illuseum Berlin.

-Crew United

Οι νικητές των βραβείων Emerging Greeks Competition και Documentary Award θα λάβουν μια 3ετή δωρεάν συνδρομή ως Premium μέλη στην πλατφόρμα της Crew United, της κορυφαίας διαδικτυακής πλατφόρμας διασύνδεσης επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου της Ευρώπης, η οποία λειτουργεί πλέον και στην Ελλάδα.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα του φεστιβάλ και οι εκπρόσωποι των ταινιών που θα παρευρεθούν θα ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τα εισιτήρια για τις ταινίες θα υπάρχουν στο site του φεστιβάλ και του Babylon https://babylonberlin.eu Οι θέσεις θα είναι αριθμημένες και προτείνεται η ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων.

Περισσότερες πληροφορίες : thegreekfilmfestivalinberlin.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος