Με συμμετοχή 60 ακαδημαϊκών το 3ο Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά

Στόχο να φέρει κοντά πάνω από 60 ακαδημαϊκούς και ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και να προωθήσει έναν διάλογο ανάμεσα στις εκπαιδευτικές παραδόσεις της Δύσης και των «Πρώτων Λαών» της Αυστραλίας είχε το 3ο Συνέδριο για την Ελληνική Διασπορά που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Charles Darwin της Αυστραλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Το φετινό συνέδριο διεξήχθη ηλεκτρονικά από τις 26 έως τις 28 Μαΐου και είχε θέμα «Συγχρονικές και Διαχρονικές Όψεις της Ελληνικής Διασποράς». Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριο που μίλησε με θέμα: «Ορθόδοξη Εκκλησία και Ελληνική Διασπορά: Ιστορική επισκόπηση, σύγχρονη κατάσταση και προοπτικές», καθώς και η Eileen Cummings, από το Πανεπιστήμιο Charles Darwin, με θέμα «Προσωπικές και επαγγελματικές εμπειρίες των ιθαγενών σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική της “Κλεμμένης Γενιάς” στην Αυστραλία».

Ακόμη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχάλης Δαμανάκης, αναφέρθηκε στις «Λειτουργίες και λειτουργικότητα της γλώσσας προέλευσης στη διασπορά, ενώ ο καθηγητής του Charles Sturt University, Γιώργος Καναράκης  μίλησε για τη Διαχρονικότητα της Ελληνικής Γλώσσας και τη συμβολή της στα Αγγλικά της Αυστραλίας».

Σημαντική ήταν και η συμβολή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη δεύτερη συνεδρία του Σαββάτου με θέμα: «Ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης, το έντονο και συνεχές αποτύπωμά της», με προεδρεύουσα την καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Ελένη Γαβρά, όπου συμμετείχαν η επίκουρη καθηγήτρια Ελένη Σιδέρη και οι δρ. Γεώργιος Κλοκίδης, δρ. Στυλιανή Λέτσιου, και δρ. Δωρόθεος Ορφανίδης. Το Συνέδριο χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Το Πανεπιστήμιο Charles Darwin, σε συνέχεια υπογραφής Μνημονίων Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 2007 και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 2014, προωθεί την υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στη Διασπορά και την ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας εντός και εκτός Ελλάδας.

Το 3ο Συνέδριο με θέμα την «Ελληνική Διασπορά», σε συνέχεια των αντίστοιχων πρωτοβουλιών το 2017 και το 2019, είχε ως στόχο και να αναδείξει την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, την ερευνητική εργασία ακαδημαϊκών  από όλον τον κόσμο και να προωθήσει το διάλογο των εκπαιδευτικών παραδόσεων.

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ανήσυχο ελληνικό πνεύμα από την αρχαιότητα ανέπτυξε και διαμόρφωσε ιδέες και αξίες σε ιεραρχημένα συστήματα, κατάλληλα για την οργάνωση της κοινωνίας και την εύρυθμη ύπαρξη των ανθρώπινων σχέσεων. Αυτές οι αξίες, όπως είπε, σφυρηλατήθηκαν μέσα από τον Χρόνο και την Ιστορία, παραμένοντας άφθαρτες, οικουμενικές και διαχρονικές. «Η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε το εργαλείο για την έκφρασή τους και την επικοινωνία τους, με την υποστήριξη της ελληνορθόδοξης παράδοσης, ενώ μέσω της Ελληνικής Διασποράς διαδόθηκαν  σε ολόκληρο τον κόσμο» τόνισε και συνέχισε: «Ο αιώνας μας είναι μια εποχή Brain Drain και Brain Circulation, μια εποχή ενημέρωσης και δικτύων, όπου η Διασπορά μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα γνώσης, εξειδίκευσης, δικτύων, πόρων και αγορών. Οι Έλληνες του εξωτερικού συμβάλλουν στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού παγκοσμίως σε όλες τις εκφάνσεις του» κατέληξε ο κ. Χρυσουλάκης. 

Το συνέδριο  ήταν δωρεάν και ανοιχτό σε όλους να το παρακολουθήσουν. Για περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του συνεδρίου (https://hellenic-diaspora.cdu.edu.au).

  • (Επιμέλεια Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη, πηγές: ιστοσελίδες Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Πανεπιστήμιο Charles Darwin, δελτίο τύπου ΓΓΑΕΔΔ)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος