“Μαζί στο spiti”: Μία ομάδα αυτοβοήθειας ελληνόφωνων γυναικών στο Βερολίνο (audio)

Στη “Φωνή της Ελλάδας” και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά την Τρίτη 2 Απριλίου, από το Βερολίνο η κα. Ελευθερία Τσιάρτα και μίλησε για την Ομάδα Αυτοβοήθειας Γυναικών που έχει δημιουργηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα.

Είναι μία ομαδική κίνηση που προέκυψε πολύ οργανικά. Ένας τρόπος επικοινωνίας των Ελλήνων του Βερολίνου είναι το facebook. Υπάρχουν πολλές ομάδες που επικοινωνούμε και μία από αυτές είναι η “Greek Ladies Berlin”. Πολλές φορές γινόντουσαν κουβέντες στη μικρή αυτή ομάδα, που αφορούσαν την ψυχική υγεία. Κάποια στιγμή, οι επικεφαλής, του ελληνόφωνου φορέα “Το spiti” (η Μαρία Απλαδά και η Σοφία Μαργαρίτη) με ρώτησαν τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για αυτό το ζήτημα; Πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες που έχουν ψυχικά προβλήματα; Έτσι κάπως γεννήθηκε η σκέψη να δημιουργηθεί μια ομάδα αυτοβοήθειας. Χρειάστηκε να απευθυνθούμε και σε έναν οργανισμό που στηρίζει ομάδες αυτοβοήθειας για να εκπαιδευτούμε ” είπε η Ελευθερία Τσιάρτα που μένει μόνιμα στο Βερολίνο από το 2015.

Μέσα από την ομάδα καλύπτεται πρωτίστως η ανάγκη να μιλήσουμε στη γλώσσα μας, για αυτό και είναι μία ομάδα αυτοβοήθειας ελληνόφωνων γυναικών… Τα θέματα που συζητούνται είναι πάρα πολλά… από ευχάριστα όπως για την περίοδο των γιορτών, ζητήματα από τη μεταναστευτική μας ιστορία όπως μια δυσάρεστη εμπειρία σε μια δημόσια υπηρεσία, μέχρι και ζητήματα κακοποίησης” τόνισε η κα. Τσιάρτα, που έχει ασχοληθεί με τον εθελοντισμό και στην πατρίδα μας.

Οι συναντήσεις της ομάδας “Μαζί στο σπίτι” πραγματοποιούνται κάθε 1η και 3η Τρίτη του μήνα στον ελληνόφωνο φορέα “Τo Spiti” που λειτουργεί υπό την Αιγίδα της Προτεσταντικής Εκκλησίας και συγκεκριμένα του κοινωνικού φορέα Diakoniewerk Simeon , ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ο φορέας αυτός στην περιοχή του Βερολίνου – Βραδεμβούργου έχει πάνω από 90 σημεία που υλοποιεί τις δράσεις του και απασχολεί πάνω από 1500 εργαζόμενους.

Πρωτεργάτριες του οργανισμού ήταν μία Γερμανίδα, η Χριστιάννα Ρόιτερ και η Ελληνίδα Νίκη Reister, που πρωτοστάτησαν στην υλοποίησή του το 1980. Σήμερα τα ηνία έχουν αναλάβει η Μαρία Απλαδά και η Σοφία Μαργαρίτη, οι οποίες με το πολύπλευρο και σπουδαίο έργο τους υποστηρίζουν ένα μεγάλο αριθμό δράσεων στο χώρο του Σπιτιού, στο Neukölln. Το Σπίτι φιλοξενεί πλήθος δράσεων που απευθύνονται σε Έλληνες και Ελληνόφωνους, όπως δράσεις για παιδιά (μουσικοκινητική, παραδοσιακούς χορούς), για ενήλικες (διάφορα είδη χορών, θεατρική ομάδα, εικαστικά, ομάδα συμβουλευτικής γυναικών – Μαζί στο Σπίτι) αλλά και δράσεις τρίτης ηλικίας. Επιπλέον, διοργανώνονται πλήθος ενημερώσεων πάνω σε θέματα ένταξης, μετανάστευσης, υποστήριξη σε ηλικιωμένους, θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, υγείας, νομικά ζητήματα, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, θέματα που αφορούν την οικογένεια και λοιπά θέματα κοινωνικο-οικονομικού ενδιαφέροντος. Όλες αυτές οι δράσεις του Σπιτιού πλαισιώνονται από πλήθος Ελλήνων ειδικών στο εκάστοτε θέμα ή αντικείμενο, αλλά και από ένα πολύ δραστήριο πλήθος Ελλήνων εθελοντών που με συνέπεια και θέρμη υποστηρίζουν όλες αυτές τις δράσεις.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος