Κική Δημουλά, Street Art και Κόμικς στη Sapienza ως απάντηση στη βία κατά των γυναικών

Με αφορμή τη Διεθνή Hμέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza τιμά την ποίηση και τη σύγχρονη τέχνη των γυναικών στην Ελλάδα με μια σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου του 2023.

Η Ελληνίδα καλλιτέχνιδα Μελίνα Κοάν φιλοτεχνεί αυτές τις μέρες σε τοίχο του Κτιρίου Marco Polo της Sapienza γκράφιτι μεγάλων διαστάσεων, αφιερωμένο στην ποιήτρια Κική Δημουλά. Tο έργο αποτελεί συνέχεια του project «Scrittrici come ossigeno» («Γυναίκες συγγραφείς σαν οξυγόνο») που διοργανώθηκε από την Associazione Le Altre και περιλαμβάνει πορτραίτα μεγάλων ευρωπαίων λογοτέχνιδων.

Το έργο θα παρουσιαστεί στο κοινό του Πανεπιστημίου την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, ενώ τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023 από την Πρύτανη της Sapienza Antonella Polimeni.

Στις 24 Νοεμβρίου, μετά την παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Κτιρίου Marco Polo εκδήλωση με θέμα τις Ελληνίδες urban artists και comic artists. Στη συνάντηση με τίτλο “Cariatide a chi? Artiste urbane e fumettiste in Grecia oggi” θα μιλήσουν η Καλλιόπη Κουντούρη (Art Graffity in The City και Hellenic American College) με θέμα “To the streets, my sisters, to the streets”. Greek women “urban” artists taking it to the streets and further” και η Kristina Gedgaudaite (Marie Curie Fellow, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ) με θέμα “Depicting Lives, Reimagining Futures in Greek Women Comics”.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και επιμέλεια του Εργαστηρίου Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά του Πανεπιστημίου της Ρώμης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Roma Sapienza και την Art Graffity in the City της Αθήνας.

Κική Δημουλά, Street Art και Κόμικς στη Sapienza ως απάντηση στη βία κατά των γυναικών

Η Κική Δημουλά στη Sapienza: μια μακρόχρονη σχέση

Η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών διατηρούν μια μακρόχρονη σχέση με την ποιήτρια Κική Δημουλά και το έργο της χάρη στην παράδοση που δημιούργησε η Paola Maria Minucci, υπεύθυνη της Έδρας από το 2006 μέχρι και το 2016. Η Minucci είναι μία από τις γνωστότερες μεταφράστριες της νεοελληνικής λογοτεχνίας στα ιταλικά (Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης στην Ελλάδα 2006 και το 2020, Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης στην Ιταλία 2007 κ.ά.). Υπήρξε η πρώτη μεταφράστρια της Δημουλά στην Ιταλία (L’adolescenza dell’oblio, Milano, Crocetti, 2000). Η συνεργασία των δύο γυναικών με αφορμή την πρώτη ιταλική έκδοση της ποίησης της Δημουλά, καθώς και η στενή φιλική σχέση μεταξύ τους, μαρτυρούνται από την πλούσια αλληλογραφία τους που η Paola Maria Minucci δώρισε στο Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά και αποτελεί πλέον μέρος του Αρχείου του ΕΝΣ.

Στο ίδιο Αρχείο ανήκουν επιστολές της Κικής Δημουλά προς τη Μυρσίνη Ζορμπά με την οποία η τελευταία είχε μια στενή και μακροχρόνια φιλική σχέση. Οι επιστολές χαρίστηκαν από την Ζορμπά στο ΕΝΣ τον Φεβρουάριο 2023.

Κική Δημουλά, Street Art και Κόμικς στη Sapienza ως απάντηση στη βία κατά των γυναικών

Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών Μυρσίνη Ζορμπά

Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών ιδρύθηκε την άνοιξη του 2019 από τους Χρήστο Μπιντούδη, Francesca Zaccone και Πασχάλη Ευθυμίου με πρωτοβουλία της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza και με ομόφωνη απόφαση του Τμήματος Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών. Στόχοι του είναι η υποστήριξη και η προώθηση των νεοελληνικών σπουδών, καθώς και η διάδοση του νεοελληνικού πολιτισμού στη Ρώμη και στην Ιταλία.

Τον Ιούνιο του 2022 το ΕΝΣ αφιερώθηκε στη Μυρσίνη Ζορμπά για το πάγιο ενδιαφέρον ως μελετήτρια και πολιτισμική διαμεσολαβήτρια προς τις ελληνοιταλικές σχέσεις που χαρακτήρισε όλη την πορεία της στους τομείς των πολιτικών επιστημών, του εκδοτικού χώρου, της μετάφρασης και της πολιτικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος