Κ. Μητσοτάκης από Χειμάρρα: Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας

Array

Οι ομογενείς υποδέχτηκαν θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, εδώ και τριάντα ένα χρόνια. Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο. Ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που συνόδευε τον πρωθυπουργό, δήλωσε συγκινημένος: «Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου, δε θα το έχανα με τίποτα». «Είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ομογενείς και υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της Αλβανίας να σέβεται πλήρως τα δικαιώματά τους.

Ιστορική επίσκεψη: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά και τη Δερβιτσάνη

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για εμένα και τον ελληνισμό απανταχού της γης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε μία ιστορική και με πολλαπλούς συμβολισμούς επίσκεψη, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στα χωριά της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. «Σε αυτήν την όμορφη γωνιά που κατοικείτε εδώ και αιώνες, η καρδιά του Ελληνισμού χτυπάει πάντα λίγο πιο δυνατά. Και το γαλάζιο της σημαίας είναι πάντα λίγο πιο γαλάζιο», ήταν το μήνυμα που μετέφερε.

«Ευχαριστώ που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια ασβέστη τη φλόγα Ελληνισμού και ορθοδοξίας. Η Εθνική Μειονότητας της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπό μου ένα σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματα σας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε, μεταξύ άλλων: «Είμαι και θα παραμείνω υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικών σας δικαιωμάτων. Ο δρόμος που έχουμε χαράξει θα τον βαδίσουμε όλοι μαζί. Η Ελλάδα σας σκεπάζει πάντα, να το ξέρετε αυτό».

Κ. Μητσοτάκης από Χειμάρρα: Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το σχολείο «Όμηρος», στο οποίο φοιτούν 145 παιδιά και διδάσκουν 17 εκπαιδευτικοί στη Χειμάρρα και την εκκλησία των Αγίων Πάντων.

Από τη Λιβαδειά του δήμου Φοινικαίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε την οδό του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, με αφορμή τη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, σε ένα έμμεσο πλην σαφές σήμα προς την Άγκυρα. «Βρισκόμαστε πια, αρκετά κοντά να λύσουμε ένα χρόνιο ζήτημα που αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων μας ζωνών, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Διότι να ξέρετε ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν λύνονται με ακραία ρητορική και με κούφια λόγια, λύνονται με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και με τον ίδιο τρόπο θα επιλύσουμε και με τη φίλη Αλβανία τις δικές μας διαφωνίες στο ζήτημα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Στη Δερβιτσάνη, τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Αλβανός ομόλογός του, Έντι Ράμα. Επισκέφθηκαν το Ενιαίο Μεσαίο Σχολείο Δερβιτσάνης, στο οποίο φοιτούν 113 παιδιά και τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «Με τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα επιλύσουμε όλα σε πνεύμα συνεργασίας και σε πνεύμα καλής διάθεσης (…) Η εκκρεμότητα του επιδόματος των ανασφάλιστων υπερηλίκων, επιτέλους, λύνεται. Το ίδιο συμβαίνει και με την διαχρονική υποστήριξη την οποία παρέχουμε στα παιδιά, τα οποία φοιτούν στα ελληνικά σχολεία».

Ο Έντι Ράμα, σημείωσε ότι «η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών».
Κ. Μητσοτάκης από Χειμάρρα: Η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στον ευρωπαϊκό δρόμο της ΑλβανίαςΠύρρος Δήμας: Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου για να ήμουν σήμερα εδώ

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν στην επίσκεψή του από τον τρεις φορές χρυσό και μία φορά χάλκινο Ολυμπιονίκη, Πύρρο Δήμα, ο οποίος ανέφερε ότι είναι «Iστορική ημέρα. Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου (για αυτή)».

Η κεντρική πλατεία Δερβιτσάνης θα ονομαστεί «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»

Όπως ανακοίνωσαν, ο Έντι Ράμα και ο δήμαρχος Δερβιτσάνης, η κεντρική πλατεία της πόλης θα λάβει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και στο σημείο θα τοποθετηθεί προτομή του.

Ρεποεράζ: Δημήρεης Γκάτσιος / Αποστολή: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος